Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaPRED KATEDRALOM SV. PETRA: 55. Đakovačke vezove otvorila "Duša bećarska"

PRED KATEDRALOM SV. PETRA: 55. Đakovačke vezove otvorila “Duša bećarska”

Foto: Pero Šola

U nedjeljnoj povorci bit će 43 folklorne skupine, 70 jahača, 30 zaprega. Zemlja partner je Mađarska, stiže i Bugarska

Scenskom slikom “Moja duša bećarska” večeras su pred katedralom svetog Petra, na Strossmayerovu trgu, svečano otvoreni 55. Đakovački vezovi. Đakovo je ponovno pokazalo sve svoje najbolje – od katedrale, narodnog ruha, tradicije, Ergele i lipicanaca, tamburaša, gostoljubive Šokadije do široke slavonske duše.

Vezove su otvorili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u RH Janos Sandora Fuzik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Tramišak je istaknula da su Vezovi najveći festival tradicije u nas, a Fuzik zadovoljstvo što je Mađarska zemlja partner 55. Vezova. “Tradicija, ljubav, ponos, prkos – sve su to Đakovački vezovi”. Svečanom otvorenju nazočili su i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, đakovački biskupi predvođeni nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i dr.

 


 

U idućih 85 minuta na platou ispred katedrale nizali su se prizori scenske slike “Moja duša bećarska”, za koju je scenarij napisao Mirko Ćurić, a režiju potpisuje Darko Milas. Kroz priču s kraja 19. stoljeća, slika je posvećena bećarluku, slavonskim bećarima kao ljudima čiji način života, odnos prema materijalnom ne nailazi (uvijek) na razumijevanje okoline, ali, potvrdile su to i brojne pjesme o njima, riječ je o ljudima koji imaju dušu, za ljubav, životne radosti daju sve. U scenskoj slici, a čiji su glavni likovi Mika, Reza, Joza, Luka i drugi, sudjelovali su glumci, vokalni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi. Nakon završetka programa pred katedralom, na pozornici iza Male crkve održan je koncert Slavonskih lola.

Vezovi se nastavljaju danas i sutra, 3. i 4. srpnja, cjelodnevnim programima posvećenima folkloru na ljetnoj pozornici u Velikom parku, konjičkim programima na Hipodromu, predstavljenjem vezovske Revije i dr. Velik dio subotnjeg programa posvećen je predstavljanju zemlje partnera – Mađarske, koja se na korzu, a popodne na Trgu, predstavlja gastronomijom, vinima, tradicijskim zanatima, a u Velikom parku sedam društava s mađarskim folklorom, a koji će se predstaviti i u nedjeljnom mimohodu. U njemu će ove godine središtem Đakova prodefilirati 43 folklorne skupine, 70 jahača i više od 30 zaprega.

Uz Mađare, na Vezove stiže i jedno društvo iz Bugarske.

Izvor: glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.