Nedjelja, 22 svibnja, 2022
18 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaPremijer najavio uvođenje eura: “Ako kod kuće imate gotovinu, položite ju u...

Premijer najavio uvođenje eura: “Ako kod kuće imate gotovinu, položite ju u banku”

Foto: Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić jutros su na konferenciji za medije predstavili Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH. Plan je uvesti euro za manje od godinu dana, ali već od rujna ćemo imati dvojni prikaz u kunama i eurima.

Prema planovima Vlade, Hrvatska će već od 1. siječnja 2023. godine uvesti euro kao službenu valutu u Hrvatskoj. Predsjednik vlade Andrej Plenković s ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićem danas je predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamijene hrvatske kune eurom.

Hrvatska je visoko “eurizirana” ekonomija, kazao je premijer te kazao kako je to jedan od glavnih razloga ulaska u europodručje.

“Već 10. srpnja 2020. smo primljeni u europski tečajni mehanizam. Time je Hrvatska potvrdila vlastiti renome da sustavno ispunjava ciljeve prema europodručju. Usvojili smo i plan zamjene kuna u euro, to je bilo prije godinu dana, taj plan se ispunjava”, kazao je uvodno premijer.

Kune na računima automatski će se pretvoriti u eure

Iako se ranije komuniciralo kako će dvojni prikaz u kunama i eurima zaživjeti na ljeto, premijer je kazao kako ćemo s time započeti 5. rujna ove godine. Pozvao je građane koji kod kuće imaju gotovinu u kunama da ju polože u banku:

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije