Prevare lažnom obavijesti o ostvarenom dobitku trgovinom kriptovalutama

0

Foto: Ilustracija

Budite sumnjičavi prema pozivima i porukama nepoznatih osoba kojima vas obavještavaju o ostvarenom novčanom dobitku trgovinom kriptovalutama.

Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj prijavljen je još jedan slučaj prevare u kojoj počinitelj, predstavljajući se kao trgovac ili financijski savjetnik za kriptovalute,  pozivom na mobitel obavijesti žrtvu da je ostvarila dobit trgovinom kriptovalutama te navede da na mobitel instalira aplikaciju i dostavi svoje bankovne podatke. Žrtva time počinitelju omogući pristup svojim bankovnim računima, nakon čega počinitelj otuđi novac s računa.

Prijevaru je jučer, 3. srpnja prijavila 60-godišnjakinja s područja PU vukovarsko-srijemske, a s njenog osobnog bankovnog računa te bankovnog računa njene tvrtke otuđeno je preko 14.000 eura. Na isti način su ove godine oštećeni i 56-godišnjak za 27.000 eura te 66-godišnjak za nekoliko stotina eura.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevara.

Ponovno upozoravamo građane da budu sumnjičavi prema pozivima i porukama nepoznatih osoba kojima ih obavještavaju o neočekivanom novčanom dobitku koji su osvojili trgovinom kriptovalutama, nasljedstvom, darivanjem bogatstva umirućeg milijardera i slično.

Pazite kome dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice!

Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti novac može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te vaše ime i prezime.

Ukoliko vas osoba za uplatu novca na vaš račun traži da dostavite fotografije ili podatke o broju vaše bankovne kartice, CVV/CVC broj te potvrdu izvršavanja uplate PIN-om, radi se o prijevari!