Prijavljen za zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine

0

Foto: Ilustracija

Osumnjičeni je u studenom 1991. godine kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća „Velepromet“ teško fizički zlostavljao 11 civila što je dovelo do usmrćivanja dvojice i ozljeda tjelesnog integriteta drugih.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske NN 31/1993-569.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je u studenom 1991. godine osumnjičeni, tada 29-godišnjak, naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća „Velepromet“ teško fizički zlostavljao 11 zarobljenih civila, tada u dobi od 18, 27, 28, 29, 30, 31, 31, 34, 46, 56 i 63 godine, izlažući ih velikoj boli, patnji i poniženjima što je dovelo do usmrćivanja 30-godišnjaka i 63-godišnjaka te ozljeda tjelesnog integriteta drugih civila.
Policija je protiv osumnjičenog 59-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano i kažnjivo u članku 120. stavak 1.  OKZ RH.
Osumnjičeni je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.