PROGNOZA: Pretežno oblačno, kiša na jugu, na kopnu susnježica i snijeg

0
45

Vjetar slab, na Jadranu i umjeren sjeverozapadni, na jugu ujutro jugozapadni, a na sjevernom dijelu bura. Najviša temperatura zraka većinom od 1 do 6, na Jadranu od 9 do 14 stupnjeva.

U unutrašnjosti će biti pretežno oblačno, na Jadranu i uz njega promjenjivo uz sunčana razdoblja. Mjestimice kiša, osobito na jugu, na kopnu i susnježica te snijeg, a još ujutro na istoku zemlje kiša se mjestimice može smrzavati, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Vjetar slab, na Jadranu i umjeren sjeverozapadni, na jugu ujutro jugozapadni, a na sjevernom dijelu bura. Najviša temperatura zraka većinom od 1 do 6, na Jadranu od 9 do 14 stupnjeva Celzijusovih.

Nakon toplog i kišovitog Božića, u nedjelju je na sjeveru zemlje pao snijeg i zabijelio Međimurje i Zagorje, a slično će se za kopneni dio zemlje nastaviti i u ponedjeljak. Novo naoblačenje donijet će nam i nove oborine – uglavnom će to biti snijeg, samo u Lici i na krajnjem istoku kiša koja će sutra tijekom dana prijeći u susnježicu pa u snijeg. Stvarat će se i novi, tanji snježni pokrivač – osobito u središnjim krajevima i u Gorskom kotaru.

Iznad naših krajeva dosta je vlažnog i hladnog zraka, a ova ciklona premještat će se južnije.

Jutro će biti pretežno oblačno uz slab snijeg, na istoku zemlje i u Lici tijekom noći još uglavnom kišu koja će kasnije prelaziti u susnježicu pa u snijeg. Na sjeveru zemlje – u Zagorju i u Međimurju snijega je bilo i danas tako da će sutra i sljedećih nekoliko dana zimski ugođaj biti potpun iako smo imali topao Božić.

Na Jadranu sunčana razdoblja, u Dalmaciji tijekom noći još pokoja kap kiše. Poslijepodne će snijeg uglavnom prestati u većini središnjeg dijela, a malo će ga još padati ovdje istočnije. Tijekom dana stvorit će se tanji snježni pokrivač i bit će dosta hladno – uglavnom 1 ili 2 Celzijeva stupnja.

Na istoku oblačno, veći dio dana i uz slabe oborine – najprije u Posavini kiša koja će prijeći u susnježicu pa u snijeg. I ovdje će se stvarati tanji snježni pokrivač, nešto deblji u gorju zapadne Slavonije. Temperatura od 1 do najviše 3 Celzijeva stupnja.

Najviše snijega past će u Gorskom kotaru, a u višem gorju stvarat će se snježni pokrivač. S druge strane u Lici još u prvom dijelu dana toplo i kišovito, a najviša temperatura popet će se do 8 stupnjeva.

Na Jadranu promjenjivo oblačno i suho, a povremeno će biti i sunčanih razdoblja. Na južnom dijelu poslijepodne nestabilnije – na krajnjem jugu mogući su pljuskovi, lokalno i obilnija kiša, a puhat će uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Ovdje ostaje razmjerno toplo, od 10-ak stupnjeva u unutrašnjosti do najviše 14. koliko će biti na obali i na otocima.

Na kopnu još u utorak dosta hladno, ponegdje će biti dugotrajna magla i niski oblaci, a u utorak i u srijedu moguće je malo kiše ili oborina na granici kiše i snijega.

Na Jadranu sljedećih nekoliko dana malo sunca, malo oblaka i malo kiše, a sunčanije će biti u drugoj polovici tjedna. Prema kraju razdoblja i malo toplije. U ponedjeljak oblačno, u unutrašnjosti zimski uvjeti – padat će slab snijeg i stvarat će se tanji snježni pokrivač. Na Jadranu promjenjivo uz malo sunca, ali u Dalmaciji i malo kiše.