Projekt „Sunčana strana grada“ se bliži kraju

0

Projekt „Sunčana strana grada“ kojim se postavlja osam fotonaponskih elektrana na zgrade u vlasništvu Grada Vinkovaca ulazi u završnu fazu. Ostali su još radovi spajanja elektrana na elektroenergetski sustav i testiranje rada postavljenih elektrana, njihov završetak se očekuje čim vremenske prilike dopuste. Uskoro će sve biti spremno i proizvodnja električne energije može početi.

Grad u 2024. godini očekuje veliko sniženje troškova koje mora izdvajati za troškove električne energije zbog postavljenih elektrana, a razmišlja se i o budućim projektima. Cilj je sve zgrade u vlasništvu grada prekriti fotonaponskim elektranama kako bi iskoristili puni potencijal koji nam naš položaj pruža. Svi koji žele provjeriti potencijal svoga krova mogu to napraviti na stranici Solarna mapa ( link: https://www.solarnamapa.hr/grad-vinkovci/ ) koju je također financirao Grad kako bi građani mogli lako saznati sve potrebne informacije o postavljanju fotonaponske elektrane na svoj objekt.

Jedna elektrana koja ima posebnu važnost za grad je elektrana na Tehnološkom parku. 2021. godine kada se radila projektna dokumentacija, Tehnološki park je za troškove električne energije davao oko 55 tisuća kuna, a trenutno zbog rasta troškova, povećanja potreba i potrošnje poduzetnika plaća i više. Ona je trenutno najveća koja se gradi, a koliko će značiti parku govori nam direktor Tehnološkog parka Josip Gilja:

„Kroz projekt Sunčana strana Grada Tehnološki park Vinkovci d.o.o. na adresi Vatrogasna 5, Vinkovci dobio je sunčanu elektranu kapaciteta 48 kw kojom je osigurana električna energija za korisnike usluga TPVK-a koji koriste 3D printere, računalnu opremu, klimatizaciju i sl.

Dobro je poznato da ova oprema koristi puno električne energije te uslijed energetske krize u kojoj se trenutno nalazimo TPVK svojim korisnicima (poduzetnicima) ovom investicijom nema potrebu povećavati cijenu režijskih troškova.“

Završna konferencija projekta će se održati u prvom mjesecu 2024. godine i odmah nakon nje počinjemo s pripremama za nastavak postavljanja elektrana. U vlasništvu grada je nekoliko zgrada koji su veliki potrošači i plan je što prije pripremiti projektnu dokumentaciju kako bi se i na njih postavile elektrane. O tome više zna Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via:

„Iznimno smo zadovoljni što ćemo od ove godine smanjiti troškove električne energije naših osnovnih škola, vrtića i Tehnološkog parka. Grad izdvaja značajna sredstva za režijske troškove zgrada kojima upravlja i svaki ušteđeni euro dobro dođe za daljnja ulaganja. Nadamo se kako ćemo ubrzo pripremiti projektnu dokumentaciju i za druge zgrade, od kojih ističem novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice te Osnovnu školu Ivana Mažuranića. Kao što i grad radi na energetskoj održivosti i neovisnosti preporučujem i građanima grada neka provjere solarni potencijal svoga krova na stranici solarnamapa.hr i također ulože u zelenu budućnost.“

Voditelj projekta Josip Barišić „Sunčana strana grada“ nam je rekao više o sufinanciranju postavljanja fotonaponskih elektrana koje građani mogu uskoro očekivati:

„S krajem godine završava Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim su se mogle sufinancirati već postavljene elektrane, a za prvi kvartal iduće godine najavljen je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pomoću kojeg će svi zainteresirani građani moći obnoviti svoju obiteljsku kuću, ali i postaviti fotonaponsku elektranu i ugraditi dizalicu topline. Preporuka građanima je odmah nakon Nove godine krenuti u izradu projekta i rješavati suglasnost HEP-a kako bi stigli sve prikupiti na vrijeme.“

Projekt „Sunčana strana grada“ je također sufinanciran od strane FZOEU-a s kojim Grad Vinkovci ima izvrsnu suradnju te će se i budući projekti prijavljivati na natječaje Fonda.