Promijenite gume u nedjelju stupaju na snagu zimski uvjeti na cestama

0

U nedjelju na snagu stupaju zimski uvjeti na cestama.

U Varaždinskoj županiji sve operativne službe spremne su za održavanje 940 kilometara prometnica u nadolazećem razdoblju. Za ovu sezonu osigurali su 4 tisuće tona soli, a budžet zimske službe iznosi 12 milijuna kuna.

Iako zima još nije stigla, valja se pripremiti. Zimska služba Varaždinske županije snijeg i vrlo niske temperature dočekuje u punoj pripravnosti.

“Sa svoje strane smo osigurali sve. Bitno je reći da je mnogo onih kojih ne vidimo, a rade tijekom dana i noći”, rekao je za HTV Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije.

Raspolažu s 45 ekipa raspoređenih za 4 stupnja pripravnosti.

“Imamo na zalihi dovoljne količine soli, kamenog posipala i hladne asfaltne mase. Svi strojevi i mehanizacija, vozila i oprema su spremni, a zaposlili smo i nešto dodatnih vozača”, naglašava Mario Vdović, PZC Varaždin.

Već u nedjelju počinju vrijediti zimski uvjeti na cestama.

“Krajnje je vrijeme da svi vozači, koji još nisu montirali na svoja vozila zimske gume, to učine jer i u ovim uvjetima koji su sada, a to su temperature do 7 stupnjeva i niže dokazano je da zimska guma glavu čuva”, naglasio je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Varaždinske za HTV.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za vozače osobnih automobila je propisana kazna od 1.000 kn ako sudjeluju u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na tzv. zimskoj dionici, a ne posjeduju zimsku opremu ili nisu očistili vozilo od snijega ili leda.

Izvor: N1 info