Prosječna starost vozila u Vinkovcima 16 godina, oko 19 posto ih je neispravnih

0
133

VINKOVCI

Brojni utjecaji smanjenja životnog standarda i kupovne moći Hrvata oslikavaju se i na starost, ali i na ispravnost automobila koje voze građani. Mnogima je automobil postao luksuz, ali je u svakodnevnom životu nerijetko nužan, pa ga se koristi do krajnjih voznih granica.

Naime, prema dostupnim podacima, prosječna starost registriranih vozila ponovno je u porastu, što je pomalo i zabrinjavajuće jer, za razliku od 2021., kada je starost bila 14,3 godine, prošle godine hrvatska su vozila “ostarjela” i u prosjeku imala 14,6 godina.

Podaci Centra za vozila Hrvatske pokazali su kako je tijekom 2022. u Hrvatskoj bilo ukupno 2,5 milijuna registriranih vozila čija je prosječna starost bila čak 14,59 godina. U usporedbi s 2021. godinom, kada je prosječna starost vozila iznosila 14,34 godine, ponovno je došlo do povećanja starosti registriranih vozila, čemu pridonosi činjenica da je čak 67,70 posto ukupno registriranih vozila staro deset i više godina. Na drugom su mjestu vozila stara od šest do devet godina i takvih je 14,86 posto, zatim vozila stara od dvije do pet godina, 12,85 posto, a vozila stara do godinu dana najmanje su zastupljena, samo 4,60 posto.

Na istoku Slavonije situacija je slična, a ponegdje još gora.

U Stanici za tehnički pregled Vinkovci tijekom prošle godine napravljena su ukupno 30.633 registracijska postupka produženja ili prve registracije. Prosječna starost za sve vrste vozila bila je 16,04 godina. Za razliku od godinu prije, osjeti se blagi porast broja vozila, nešto veći od četiri posto, pa smo 2021. godine imali 29.342 vozila. No porasla je i prosječna starost jer smo te godine vozili vozila stara 15,65 godina.

Na pitanje koliko je u vinkovačkoj Stanici za tehnički pregled prošle godine bilo neispravnih vozila, odgovorili su da je na osnovnom redovitom tehničkom pregledu bilo 18,73 posto neispravnih vozila, a prema ukupnom broju evidentiranih grešaka prema sklopu na osobnim vozilima prednjače uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, kočnice, motor, samonosiva karoserija, šasija i ostali dijelovi te osovine, kotači, pneumatici i ovjes. Na njima je evidentirano gotovo 90 posto od ukupnog broja grešaka na osobnim vozilima.

Izvor:-novosti hr