Provedeno testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

0

Prije stavljanja u produkciju, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) danas, 3. lipnja 2023. testiran je u stvarnim uvjetima.

Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Testiranje je proteklo uspješno. Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80 % mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

– Poštovani, primili ste test poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku i kliknite na poveznicu, odnosno link koji nas tada šalje na stranicu Sustava civilne zaštite, rekla je Ćosić.

– Baš kako je počeo naš Dnevnik, točno u podne, ja sam primila ovu SMS poruku kako je zapravo i najavljeno. Već ranije, tijekom jutra, primili su ovu poruku brojni građani. Najprije su one počele pristizati korisnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zatim svakih pola sata u nekoliko drugih županija, kako se ne bi zapravo stvorio prevelik pritisak na sustav, a posljednji će poruke dobiti korisnici Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, dodaje Ćosić.

– Kao što i sam sadržaj kaže, na poruku ne trebate odgovarati, zapravo s njom ne trebate ništa. Važno je primiti na znanje da je ovo testiranje novog sustava koji bi u budućnosti mogao slati ovakve poruke u mogućim situacijama ugroze života ili okoliša. Kao što znamo, u posljednjih nekoliko godina, nažalost, svjedočili smo brojnim izazovnim situacijama, izvanrednim situacijama u kojima bi ovakav sustav dobro došao. Pa ako se takve situacije budu ponavljale, tada će nam ovaj sustav slati poruke. Trebamo li s nekog područja otići, evakuirati se ili možda neke druge upute, naravno, ovisno o situaciji koja se događa, objašnjava novinarka HTV-a.

– Treba reći da će i stranci dobivati ovakve poruke, ako se pronađu na ugroženom području u našoj zemlji, one će se slati na čak devet jezika. Riječ je o složenom hardverskom sustavu, a čitav projekt košta nešto više od 8 milijuna eura, od čega je nešto više od 7 milijuna europskog novca. Glavni cilj ovog sustava je sačuvati život, odnosno naučiti ljude kako pravovremeno reagirati i zapravo u situaciji kada im je važno znati određene podatke, na vrijeme ih i uputiti, završila je javljanje Nikolina Ćosić. 

SRUUK je uveden s ciljem pravodobnog obavještavanja o kriznoj situaciji, uz upute za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach. A SMS pošiljatelja HR112ALERT će biti sljedećeg sadržaja:

“Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku.  Više na poveznici: LINK.”

Testiranje sustava počelo je u 9 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavilo se u 10 sati za korisnike iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu poruku dobivali su od 11 sati, dok je pola sata poslije testiranje počelo u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS-a počelo u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti.

Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote iznimno neće provoditi redovito mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka prestanka opasnosti.

izvor:Hrt hr