Nedjelja, 29 svibnja, 2022
15 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaRASPRAVA OKO KALENDARA: škole žele da školska godina završi 15. lipnja umjesto...

RASPRAVA OKO KALENDARA: škole žele da školska godina završi 15. lipnja umjesto 21. lipnja

Iako je pohvaljeno što učenici imaju više kraćih odmora tijekom godine, u komentarima se navodi kako sve što u lipnju ulazi u treći tjedan nije dobro.

Ministarstvo obrazovanja pustilo je u javnu raspravu kalendar nove školske godine. Prema njemu, iduća bi nastavna godina počela 5. rujna, a završila 21. lipnja, piše u subotu Jutarnji list.

Iznimka su, kao i dosad, učenici završnih razreda srednjih škola kojima nastava završava 26. svibnja. I ovaj put praznici su u više dijelova: jesenski odmor počinje 31. listopada a nastava je već 2. studenoga; zimski praznici su u dva dijela – prvi od 27. prosinca do 5. siječnja (s time da nastava počinje 9. siječnja), a drugi dio je od 20. do 24. veljače (nastava od 27. veljače). Proljetni odmor za učenike uslijedit će od 6. do 14. travnja, s time da nastava počinje 17. travnja.

Premda je predviđeno da iduća školska godina završi u dan kao i ova (21. lipnja), u javnoj raspravi predlaže se povratak na staro rješenje, kada je nastava završavala ranije, najčešće oko 15. lipnja.

  • Ljetni odmor učenika bilo bi dobro da počne ranije stoga su korekcije na osnovu ljetnog odmora nužne na kompletan kalendar, a prostora za korekciju ima- stoji u prijedlogu rasprave.

Iako je pohvaljeno što učenici imaju više kraćih odmora tijekom godine, u komentarima se navodi kako sve što u lipnju ulazi u treći tjedan nije dobro. Učenici su premoreni, učitelji sagorjeli, a klimatski uvjeti često nepodnošljivi. U tim uvjetima izuzetno je teško održati visoku razinu koncentracije kakva zahtijeva završetak nastavne godine, obrazlažu predlagatelji povratka na raniji ljetni odmor.

Kao dodatni argument nude upise u srednje škole koji završavaju u drugoj polovici srpnja.

  • Smatram da nastava treba u lipnju završiti ranije, kako je do nedavno i bilo, dakle, oko sredine lipnja. Nastava do druge polovice lipnja kada su već velike vrućine bit će vrlo neugodna. Većina škola nema klime- jedan je od komentara na na e-savjetovanju, otvorenom do 21. travnja.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije