Utorak, 28 rujna, 2021
16.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaRELAKSACIJA MJERA: Popuštanje već od petka, imamo detalje: Svadbe uz poseban režim,...

RELAKSACIJA MJERA: Popuštanje već od petka, imamo detalje: Svadbe uz poseban režim, kafići i dalje samo vani

Stožer bi sutra trebao objaviti detalje popuštanja koje stupa na snagu u noći s četvrtka na petak.

Veliko popuštanje epidemioloških mjera, nakon šest mjeseci, najvjerojatnije će stupiti na snagu u noći s četvrtka na petak, a to je u utorak potvrdio i potpredsjednik Vlade te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović koji bi u srijedu detalje trebao s kolegama iz Stožera prezentirati na konferenciji za novinare. On je već okvirno najavio u kojem smjeru idu popuštanja, a riječ je o povećanju dopuštenog broja osoba na javnim okupljanjima s 25 na stotinu.

Otvorit će se unutarnji dijelovi restorana, s radom će početi sajmovi na otvorenom, a vjerska i kulturna događanja više neće imati pravilo od sedam kvadrata po čovjeku, nego će se smanjiti na četiri četvorna metra. Kako je Jutarnji list neslužbeno doznao, već od ove subote bit će dopuštene svadbe, a hoće li biti dopušteno do 100 ili 150 uzvanika, doznat će se u srijedu.

Svadbe će biti najliberalnije, ali uz određena pravila, ona nalik na pilot-projekt. To znači da će svi uzvanici morati ispunjavati jedan od tri uvjeta, a to su negativan test, da su preboljeli koronavirus u posljednjih šest mjeseci ili su cijepljeni dvjema dozama. Ako budu to ispunjavali, moći će se ponašati po starom normalnom. No, organizator će biti dužan imati popis gostiju tako da nadležne službe mogu provjeriti ispunjavaju li svi uvjete, a bit će i inspekcija.

Kako doznaje jutarnji hr, najvjerojatnije će se otvoriti i rekreativni sport, ali zasad samo sportske dvorane, a ne i dvorane u školama. Školske dvorane bi se trebale otvoriti u drugom setu popuštanja, sredinom lipnja, kada će biti i kraj školske godine. I dalje se želi zaštititi škole od miješanja s osobama koje ne pohađaju nastavu.

Nakon što je najavljeno da će se otvoriti unutarnji dijelovi restorana, ali ne i kafića, iz Udruge ugostitelja izrazili su nezadovoljstvo jer smatraju da se uz pridržavanje mjera može dopustiti rad i toj kategoriji. Također, govorili su kako od početka napominju da bi kafići i restorani trebali imati ista pravila. No, kako doznajemo, Stožer u ovom trenutku ne planira popustiti te će unutarnji dijelovi kafića ostati zatvoreni. Tu odluku moguće je revidirati sredinom lipnja kada se očekuje dodatno popuštanje mjera.

Što se tiče trgovina i šoping-centara, za njih bi pravila trebala ostati nepromijenjena. Na pogrebima i ispraćajima više ne bi trebao biti ograničen broj osoba, ali i dalje će vrijediti sva pravila kao i dosad koja se tiču razmaka i izbjegavanja davanja sućuti dodirom.

Drugi set mjera sredinom lipnja trebao bi biti povezan s početkom korištenja tzv. covid-putovnice koja bi, osim za prelazak granice, trebala biti i ulaznica na sva događanja gdje se očekuje veći broj ljudi i koja se smatraju rizičnima, primjerice na festivale. Kako doznajemo od izvora bliskog Stožeru, QR kodovi su praktički gotovi za upotrebu i zapravo bi se mogli koristiti već od 1. lipnja, ali najvjerojatnije će se početi koristiti 15. lipnja. Predlaže se da se provede pilot-projekt kako bi se prije puštanja zelene isprave i QR koda sa zelenom ili crvenom oznakom još jednom sve provjerilo.

Veliko popuštanje mjera u susret ljetu i turističkoj sezoni moguće je i zbog sve povoljnije epidemiološke situacije, smanjenja dnevno oboljelih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru. Posljednja dva dana udio pozitivnih među testiranima je manji od pet posto, ali treba uzeti u obzir da još nismo došli do kraja tjedna kada su brojke ipak realnije nego nakon vikenda.

Izvor:jutarnji hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.