Sastanak Stožera civilne zaštite VSŽ-a: Stanje duž cijelog toka Dunava kroz našu županiju pod kontrolom

0

U Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima Vukovarsko-srijemske županije održana je sjednica Stožera civilne zaštite koju je predvodio vukovarski župan Damir Dekanić, a sazvana je zbog porasta vodostaja rijeke Dunav. te nadolazećim aktivnostima koje je potrebno provesti kako visoki vodni val ne bi ugrozio obrambene nasipe i naselja uz navedenu rijeku.

U uvodnom dijelu sjednice župan je pozdravio sve nazočne, zahvalio na dolasku te rekao kako smatra da bi bilo dobro da se održi sjednica Stožera i da od predstavnika Hrvatskih voda dobiju sve relevantne podatke o kretanju vodostaja. i stanje zaštitnih vodnih građevina, kao i informacije o spremnosti interventnih službi i opreme. ovlaštene pravne osobe koje neposredno provode mjere obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Poučen iskustvima iz 2013. kada smo imali vrlo visok vodostaj Dunava i 2014. kada nas je zadesila katastrofalna poplava, načelnik Stožera civilne zaštite Mato Matić istaknuo je kako je dobro izvršiti sve pripremne mjere za eventualne aktivnosti osoblja i svih hitnih službi po potrebi.

Voditelj obrane od poplava na branjenom području 34. koji se odnosi na tok rijeke Dunav kroz Vukovar na području Skoško-srijemske županije Mile Kunac izjavio je kako je situacija duž cijelog toka rijeke Dunav kroz našu županiju pod kontrolom. Porast vodostaja uzrokovan je izrazito obilnim oborinama u gornjem dijelu Dunava i njegovih pritoka.

Očekuje se porast vodostaja, vrhunac vodnog vala očekuje se u petak kada se očekuje vodostaj od +524 cm, što predstavlja granicu pripremnih mjera obrane od poplava i redovitih mjera obrane od poplava.

Trenutni vodostaj u Vukovarinu iznosi +475 cm s tendencijom daljnjeg porasta. Sve pripremne radnje od strane Hrvatskih voda obavljene su na vrijeme, grad Vukovar i naselja nizvodno su dobro utvrđeni nasipima koji su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi za vrijeme visokog vodostaja.

Lučki kapetan Marko Čordašić upozorava sve one koji će idućih dana ploviti Dunavom da prilagode brzinu plovidbe i obrate pozornost na povećanu količinu drvne mase i naplavina koje Dunav trenutno nosi velikom brzinom. Stožeri civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije kao i gradski stožeri Vukovar i Ilok nastavljaju u svakodnevnoj komunikaciji do prolaska vala visokih voda.