Srijeda, 6 srpnja, 2022
27 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaSezona svinjokolja polako se zahuktava, a mnogim Slavoncima je problem odlaganja neiskoristivih...

Sezona svinjokolja polako se zahuktava, a mnogim Slavoncima je problem odlaganja neiskoristivih svinjskih ostataka

ŽUPANJA

Sezona svinjokolja polako se zahuktava, a mnogim Slavoncima najvažniji posao u godini često prati i problem odlaganja neiskoristivih svinjskih ostataka – crijeva, iznutrica, kostiju i kože.

Događalo se, a nesav jesnim pojedincima to je i dalje praksa, da se svinjokoljski otpad odlaže u posude za mješoviti komunalni otpad, baca po okolnim kanalima i njivama, gdje ga raznose psi i mačke, ali i u kontejnere na groblju, pa čak i u kanalizaciju.

Kao mjeru prevencije afričke svinjske kuge, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH donijela je Odluku o osnivanju sabirnih točaka za odlaganje nusproizvoda životinjskog podrijetla nastalih klanjem svinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu. Jedinice lokalne samouprave dužne su same financirati zbrinjavanje nusproizvoda te same osigurati i financirati kontejnere za njihovo skupljanje kako bi spriječile potencijalne izvore zaraze i širenje nepodnošljivog smrada.

U suradnji s tvrtkom Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca, koja obavlja poslove skupljanja, prijevoza i termičke prerade nusproizvoda životinjskog podrijetla, lokalne jedinice svojim stanovnicima osiguravaju pravilno i besplatno zbrinjavanje otpada koji nastane klanjem svinja za vlastite, ali ne i za komercijalne potrebe. Zbrinjava se u pogonu za preradu nusproizvoda kategorija 1 i 2, preradom se dobivaju tehnička mast i mesno-koštano brašno, a oba proizvoda koriste se isključivo kao energenti.

Čistoća Županja kontejnere je postavila na ulaz u gradski deponij i ondje će građanima na raspolaganju biti sve do 10. siječnja.

I općine u županjskoj Posavini sklapaju ugovore s Agroproteinkom. Općina Vrbanja prije nekoliko je godina kupila tri specijalizirana spremnika smještena u dvorištu bivše Veterinarske stanice. Kada se napune, iz Agroproteinke dođu i isprazne ih. Načelnik Velimir Redl napominje da su prilikom pražnjenja vrlo rigorozni i ako u sadržaju kontejnera opaze drugi otpad, koji nije životinjskog podrijetla, ne žele ga odvesti. Morali su stoga zadužiti osobe iz javnih radova koje će kontrolirati olaganje, jer bilo je dosta problema s vađenjem plastičnih vreća, koje mještani skupa s otpadom bace u kontejner, iako je to zabranjeno. Troškovi su odvoza i zbrinjavanja poprilični i Općina u sezoni svinjokolja za to izdvoji 30-ak tisuća kuna.

Općina Drenovci svojim mještanima dosad nije osiguravala spremnike, a, kako doznajemo, neće ih biti ni ove godine.

  • Svih dosadašnjih godina vezano uz to pitanje, uvjerili smo se, nakon preuzimanja vlasti nije ništa napravljeno. Nažalost, nemamo ugovor s Agroproteinkom. Na tržištu je kroničan nedostatak kontejnera i nismo ih uspjeli nabaviti. Stigla nam je samo jedna ponuda, uz naznačeni rok isporuke od 40 dana, što nam je neprihvatljivo, pa će se ljudi morati snalaziti na tradicionalan način – zatrpavanjem u zemlju, kao i dosada – kaže načelnik Josip Nasurović.

Poručuje da će sljedeću sezonu svinjokolja dočekati spremni i da će kupiti dva kontejnera za Drenovce, a za preostala četiri općinska naselja po jedan. Utvrdit će i najprihvatljiviju lokaciju, gdje će spremnici moći biti pod nadzorom.

Mnogi su se Drenovčani prijašnjih godina svinjokoljskog otpada rješavali i u susjednoj Gunji, dok im je kontejner bio postavljen uz reciklažno dvorište. Zbog toga su ga Gunjanci odlučili premjestiti u dvorište Gunjanske čistoće. Općina je, doznajemo od Ante Gutića, spremnik kupila prije pet godina, kada je postao načelnik.

Napominje da su troškovi odvoza i zbrinjavanja otpada u međuvremenu znatno porasli.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije