Slavlje u kolijevci nogometa – u Županju stižu i Vatreni

0
U petak je proslava 140 godina prvog igranja nogometa u RH i 100 godina NK-a Graničar
ŽUPANJA

Županja će u petak svečano obilježiti dva respektabilna sportska jubileja – 140 godina prvog igranja nogometa u Hrvatskoj i 100 godina NK-a Graničar Županja. Svi će putevi voditi u grad na Savi, kolijevku igranja nogometa u Lijepoj Našoj, a tom se činjenicom Županjci neizmjerno ponose.

Sve počelo kada su, privučeni stoljetnim hrastovim šumama, 1880. godine u Županju stigla devetorica engleskih industrijalaca zbog gradnje tvornice tanina. Sa sobom su donijeli i svoje običaje, pa tako i igru s malom kožnatom loptom koja je zainteresirala i lokalno stanovništvo. Skupina županjskih mladića zaigrala je protiv Engleza i tada je rođen nogomet u Hrvatskoj, a lopta je sačuvana do danas.

Program počinje u 16 sati revijalnim turnirom na Spomen-stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj, u kojemu će snage odmjeriti Vatreni, Humane zvijezde Hrvatske i selekcija Vukovarsko-srijemske županije. Igrat će svatko sa svakim, utakmice će trajati po 30 minuta i publika će, najavljuje predsjednik NK-a Graničar Tomislav Županjac, moći uživati u pravom festivalu nogometa. U 19 sati će u dvorani Mladost biti svečana sjednica i promocija monografije “100 godina Graničara iz Županje i 140 godina igranja nogometa u Hrvatskoj”, koja je upravo izišla iz tiska u nakladi od 500 primjeraka.

Riječ je o opsežnom i sadržajnom uratku na kojemu je autor Zvonimir Stjepanović radio dvije i pol godine.

– Pripala mi je velika čast pisati o Graničaru, o klubu s velikim ugledom i dugom tradicijom, i o prvom igranju nogometa u RH, ali to mi je ujedno bila i golema odgovornost – priznao je. Uložio je veliki trud, marljivo prikupljao podatke iz brojnih izvora, jer nije bilo nimalo jednostavno kvalitetno obuhvatiti razdoblje od jednoga stoljeća. Vrlo pitka i zanimljiva monografija publicističkog sadržaja ima 370 stranica, a 40 posto su fotografije koje, napominje autor, imaju veliku ulogu i čitatelja će zainteresirati za tekst. Četiri petine sadržaja odnose se na Graničar, koji je bio i središte društvenog života u Županji, a jedna petina na prvo igranje nogometa. Okosnica monografije bile su tri dosadašnje monografije autora Ive Balentovića, Stjepana Peteka i Željka Batarilovića, kao i cjelokupna dokumentacijska ostavština Đuke Vernera, pohranjena u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera, koji je i njezin suizdavač.


– Ovo je, kolokvijalno rečeno, poluznanstveno djelo, ali kada se ovako nešto piše, moraju se poštovati znanstvena načela, uz navođenje izvora – kaže autor. Pregledao je brojne privatne albume, razgovarao je sa stotinu osoba, od najstarijeg živućeg “graničarca” Mate Hubera, rođenoga 1932., do najmlađih generacija, kako bi se što bolje uputio i dobivena saznanja prenio na papir.

Riječ je o vrlo vrijednom uratku, od velikoga značenja za povijest Graničara i za buduće generacije, jer pisana riječ ostavlja trag zauvijek. Toga su itekako svjesni i u NK-u i u Gradu Županji, koji su podržali izdavanje monografije, koja će pridonijeti popularizaciji nepobitne činjenice da je Županja kolijevka nogometa u Hrvatskoj.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije