SLAVONSKI BROD: Predstavljena akcija policije “Manje oružja, manje tragedija”

0
PREDSTAVLJENA AKCIJA POLICIJE: “MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA”.
Slavonski Brod, 26. siječnja 2021. Modernizirana akcija policijske uprave “Manje oružja – manje tragedija” predstavljena je danas u Velikoj vijećnici županijske uprave. Detalje akcije kao i njene učinke predstavio je načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić kazavši kako je kampanja sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“.

Ovom akcijom želi se potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima. U sklopu akcije, kazao je Valić, policijski službenici obilaze i škole kako bi učenike već u najranijoj dobi upoznali s opasnostima koje donose oružje i minsko eksplozivna sredstva.
Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5.493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.
Da akciju svake godine podržava i Brodsko-posavska županija podsjetio je župan Danijel Marušić kazavši kako je kampanja do sada pokazala dobre rezultate, a posebno je dobro što se kod djece već u najranijoj dobi stvara svijest o opasnostima koje oružje sa sobom donosi.

Apelirao je na građane da se i ove godine odazovu akciji i vrate ilegalno oružje jer, kako je rekao, sve je sažeto u sloganu “manje oružja -manje tragedija!