Slijedi pogoršanje vremena u cijeloj zemlji

0

Uskoro nam slijedi jače pogoršanje vremena. Prognoze donosi Darijo Brzoja.

Nad našim krajevima sve je više oblaka, zapuhalo je jugo, a kiše na sjevernom Jadranu ima već od jutra. Noćas će je pak biti u većem dijelu zemlje pa će tako barem malo pročistiti i zrak u našoj unutrašnjosti gdje je danima već povećana koncentracija lebdećih čestica, i to kao posljedica stabilne atmosfere i krutih goriva koja još uvijek pretjerano koristimo za ogrjev.

Ciklona koja nam donosi kišu, a i prolazno nešto vjetra, brzo će odmaknuti dalje, no već u srijedu na istom mjestu, u Genovskom zaljevu zavrtjet će se i produbiti nova pa će se nakon prolaznog razvedravanja, kišovito vrijeme ponoviti već sredinom tjedna.

Pred nama je dakle, oblačna i kišovita noć, pri čemu oborina lokalno može biti i obilnija, i to prije svega na Jadranu te u predjelima uz Jadran i u gorskoj Hrvatskoj.

Slično će biti i sutra ujutro kad će još uvijek u većini zemlje prevladavati oblačno, no kiše će ipak na zapadu biti sve manje. Iza fronte, vjetar će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni, dok će na krajnjem jugu još uvijek puhati jugo. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti uglavnom od 7 do 11, a na Jadranu između 13 i 17 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj već prijepodne oborina će postupno prestajati nakon čega očekujemo i djelomično razvedravanje. Prvo na zapadu. Zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura će biti oko 12, 13 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji od sredine dana također manje kiše ili čak suho, no pokoji pljusak bit će moguć i dalje, za što najviše šansi ima na krajnjem istoku. Zapuhat će sjeverozapadnjak, a temperatura će biti od 13 do 16 stupnjeva.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu poslijepodne barem djelomice sunčano. No u gorju te oko Rijeke i dalje bi moglo biti još malo kiše povremeno. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, a temperatura biti na moru od 16 do 19, a u gorju oko 10 stupnjeva.

U Dalmaciji tijekom dana prolazno smirivanje, a uz sjeverozapadnjak i djelomično razvedravanje. No već navečer ponovno južina. Neće biti posve stabilno, pa bi južnije u regiji i poslijepodne moglo biti pokojeg pljuska. Iako glavninu zapravo očekujemo noćas i sutra ujutro kad kiša može biti i obilna. Danju toplo, u Dalmaciji uz 20-ak stupnjeva.

Srijeda nam nosi još jednu kišnu epizodu. Od sredine tjedna ponovno će prevladavati oblačno, a kiše će najviše biti upravo na prijelazu sa srijede na četvrtak. No ni petak ne izgleda sjajno. Oborina možda neće biti značajna, no neće biti ni sunčano. U četvrtak uz južinu znatno toplije, a onda u petak ponovno niža temperatura.

Na Jadranu isto u drugoj polovici tjedna nestabilno, poglavito na prijelazu sa srijede na četvrtak kad bi moglo biti obilnije kiše i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Puhat će jako i olujno jugo, a u petak na sjevernom dijelu bura. Temperatura na moru bez značajnije promjene, cijeli tjedan zadržat će se toplo.

Izvor: dnevnik hr