Šokački stan u Vinkovcima ugostio je Gastro show, koji je organiziran u projektu PannEx Reload

0

Šokački stan u Vinkovcima ugostio je Gastro show, koji je organiziran u projektu PannEx Reload u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.

Konferencija, 27. rujna 2023.

Program je otvoren konferencijom koja je obuhvatila predavanja i panel raspravu. Razgovaralo se o povezivanju lokalnih dionika u turizmu, kratkim nabavnim lancima u turizmu te o autohtonim jelima koja se pripremaju na moderan način.

“Želja je bila da kroz projekt upoznamo ljude s nekim novim trendovima i damo im poticaj, da na Šokačkom stanu mogu nešto naučiti. Mislim da ogroman potencijal postoji. Imamo djecu u Vinkovcima koja prođu izvrsnu edukaciju, imamo nagrađenih kuhara i konobara…, a ovdje su ljudi koji će sigurno mnogo toga imati za reći i reći u kojem smjeru trebamo krenuti”, rekao je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Projekt PannEx Reload je nastavak projekta Pannonia Gourmet u sklopu kojeg je obnovljen Šokački stan, održana Gourmet akademija, oformljen Gourmet centar i uspostavljeno Eat Pannonia partnerstvo u kojem su okupljeni različiti proizvođači domaćih proizvoda i pružatelja usluga.

“Ovim novim projektom želimo kapitalizirati ostvarene rezultate, privući turiste i povećati broj posjeta na prekograničnom području te omogućiti našim partnerima više alata za njihovo oglašavanje, izlaganje, prezentaciju svojih proizvoda te u konačnici i samu prodaju njihovih proizvoda”, rekla je Marina Hodak Domaćinović, voditeljica projekta i zamjenica direktorice za regionalni razvoj i prekograničnu suradnju Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA Vinkovci.

Stručni dio konferencije započeo je predavanjem konzultanta u turizmu Gorana Rihelja koji je naglasio veliku važnost kratkih nabavnih lanaca u turizmu.

“U cijelom nabavnom lancu, od hotela restorana, kafića… moramo prodavati naše, domaće proizvode. Naravno u ponudi možete imati i vrhunska strana pića koja morate imati zbog standarda i globalizacije, ali u Vinkovcima na primjer morate gostu ponuditi domaće craft pivo Valens i objasniti gostu zašto je to pivo specifično”, naglasio je Rihelj i dodao kako je nužno povezati lance u turizmu primarno kroz poljoprivredu, a za to su potrebni klasteri koji su se kao tržišni model pokazali uspješnim u cijelom svijetu.

Chef Tomica Đukić govorio je o važnosti interpretacije slavonske gastronomije na moderan i tradicionalan način, a svoje izlaganje započeo je pitanjem gledateljima: Što je slavonska kuhinja?

“Radio sam istraživanje pa smo išli po selima. Bila je to težačka kuhinja pa su dobro doručkovali i šli raditi. Upravo taj dio trebamo razvijati. Imamo pregršt namirnica u Slavoniji i Baranji i cijela unutrašnjost Hrvatske. Došli smo do zaključka da moramo koristiti ono što nam je ponuđeno, Bogom dano i nemojte to izbjegavati i stavljati po strani. Trebamo koristiti autohtone namirnice i sačuvati te okuse s modernim tehnikama. Hrana je momenat koji vas sigurno drži, posebice ako imate autohtonu namirnicu. Sada je u trendu crna slavonska svinja koja povezuje zelenu i plavu Hrvatsku. Sve ono autohtono što imamo mislim da moramo plasirati, raditi na kvaliteti, raditi na izvrsnosti i s vremenom će sve doći na svoje”, naglasio je u svom izlaganju Đukić.

Nakon zanimljivih predavanja uslijedila je panel rasprava na temu “Kako povezati lokalne dionike u turizmu”. U panelu su sudjelovali Mirjana Jakšić iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Zdenka Prgomet iz Tvornice ulja Vinkovaca, Monika Živković iz Podruma Marija Ilok, Velimir Babić iz Destilerije Abelo, chef Tomica Đukić te Željko Cirba iz Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije.

Gastro show, 28. rujna 2023.

Drugi dan Gastro showa prošao je u mnogo opuštenijem ozračju. Brojni Vinkovčani i njihovi gosti pohrlili su na Šokački stan kako bi iz prve ruke isprobali autohtone i tradicijske specijalitete pripremljene na moderan način. U glavnoj ulozi bio je chef Tomica Đukić koji je, uz pomoć tima Šokačkog stana, pripremio večeru u tri slijeda.

“Opće je poznato kako sam ja zaljubljenik u sve ono što je domaće. Večeras imamo patku, crnu svinju i kolač od rogača, ali smo to pripremili na naš način”, ukratko je najavio večer mirisa i okusa chef Đukić.

Namirnice su naravno pomno izabrane, pa su za predjelo poslužena dimljena pačja prsa barrique uz vinočeto ciklu, kruške u bijelom vinu i vinaigrette kus kus. Uz ovo jelo, a prema izboru Podruma Marija iz Iloka, posluženo je vino frankovka Šokica.

Uslijedilo je glavno jelo – sous vide lungić crne svinje, a u njega umak od crnog vina, krema od rajčice, krema od bundeve, karamel mrkvica s pekan orasima te tortica od krumpira pikant. U glavno jelo poslužen je suhi traminac Podruma Marija.

I… desert na kraju – rogač/ amber torta sa kava kremom i hibiskusa gelom zaliveno s kasnom berbom graševine Podruma Marija.

No prije početka večere voditelj programa Domagoj Jakopović Ribafish je uz pomoć posebnog gosta večeri Paula Bradburyja okupljene goste upoznao s partnerima projekta koji su izložili svoje proizvode u sklopu Gastro sajma “PannEx Reload”.

Tako su se na štandovima postavljenim na ulaz u Šokački stan predstavili: Vigus sa svojim kolačima, Mederija Ferbežar s medovinom, Tvornica ulja Vinkovci s uljem Sunce Vinkovaca, Destilerija Abelo sa svojim premium alkoholnim pićima, zatim Valentinijan sa svojim Valens i Vinkovačkim pivom te Podrum Marija iz Iloka s vinima koja su poslužena uz svaki slijed jela. Gosti Šokačkog stana, osim u specijalitetima chefa Đukića, mogli su uživati i u degustaciji svih proizvoda izloženih na Sajmu, a cijeli program dodatno je začinio Tamburaški sastav Đeram.