Štitarac sa švicarskom adresom ušteđevinu uložio u dječji vrtić u Štitaru

0

MODERAN OBJEKT OD 2.000.000 KUNA

ŠTITAR – Sredinom siječnja u Štitaru je s radom počeo Dječji vrtić “Ivica i Marica” zahvaljujući privatnom investitoru Mirku Miličiću i odgojiteljici Martini Mikinac, koja je i ravnateljica te predškolske ustanove.

  • Ideja o pokretanju vlastitog posla proizišla je iz sedmogodišnjeg odgojno-obrazovnog rada s djecom u dobi od treće do šeste godine i organiziranjem programa predškole za djecu godinu prije polaska u osnovnu školu. Investicijom vrijednom dva milijuna kuna mještanin Štitara s boravištem u Švicarskoj izgradio je prostor po mjeri djeteta koji svojim položajem, veličinom i prilagodljivošću može podržati najkvalitetniji i najbolji pristup djetetu – pojašnjava ravnateljica. Prostor je, napominje, vrhunski odrađen, opremljen i daleko je iznad standarda.


Mikinac smatra da su dostupni i priuštivi, pristupačni i kvalitetni programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iznimno vrijedno socijalno ulaganje. U okviru svoje djelatnosti Dječji vrtić organizira i provodi cjelodnevni 10-satni program u vremenu od 6 do 16 sati s kvalitetno postavljenom mikroorganizacijom rada, od dnevnog primanja djece, doručka, ručka do dnevnog odmora. Sve je, napominje, temeljeno na stvarnim potrebama, tematskom planiranju, projektima i samostalnom odabiru aktivnosti. Roditeljima je na raspolaganju i poludnevni 6-satni program u vremenu od 6 do 12 sati, a vrtić provodi i program predškole za buduće prvašiće. Vrlo je zanimljiv dodatni kraći program engleskog jezika i projekt medijske pismenosti radi osnaživanja roditelja o medijima. Od ožujka će ga provoditi educirani stručni suradnici s programima verificiranim od Ministarstva znanosti i obrazovanja. S treninzima medijske pismenosti jačat će pozitivna i korisna znanja, vještine i stavove djece o digitalnoj tehnologiji primjerenoj dobi djeteta.

  • Posebnost djelovanja Dječjeg vrtića “Ivica i Marica” vežem uz doživljaj djeteta i umijeće organizacije prostora kako bismo stvorili uvjete življenja u vrtiću koji podsjećaju na obiteljski dom – ističe ravnateljica.


U program će se od početka uključivati djeca s poteškoćama u razvoju radi usvajanja određenih vještina kao priprema za integraciju u redovan program. U ostvarivanju kvalitetnog vrtićkog programa zaposlene su dvije odgojiteljice. Izvrsnu suradnju djeci, odgojiteljima i roditeljima pružaju stručne suradnice pedagoginja i medicinska sestra koje su im na raspolaganju svakodnevno. Vrtić, napominje, ima vlastitu kuhinju s izvrsnim tradicionalnim jelima.

  • Praksa je pokazala da djeca koja pohađaju programe ranog odgoja i obrazovanja pokazuju bolje rezultate u školskoj dobi, nemaju poteškoća s prilagodbom na školu, emocionalno su zrela i socijaliziranija. Želja mi je da budemo prepoznatljivi po svom kvalitetnom odgojno-obrazovnom programu, u kojemu djeca, roditelji i zajednica rastu zajedno – zaključuje Martina Mikinac za glas slavonije hr.
OPĆINA SUFINANCIRA 50 POSTO CIJENE
Ravnateljica pozdravlja odluku Općinskog vijeća Štitara o sufinanciranju vrtića za svu djecu pod jednakim uvjetima, sukladno Konvenciji o pravima djeteta. Smatra da bi svaka mjera koja bi djecu diskriminirala na temelju ekonomskog ili drugog statusa nepovoljno utjecala na razvoj djece u najranijoj dobi. Ekonomska cijena vrtića je 1500 kuna za cjelodnevni i 800 kuna mjesečno za poludnevni boravak, a Općina sufinancira 50 posto iznosa. Vrtić je kapaciteta jedne mješovite odgojno-obrazovne skupine i u grupu mogu primiti još pet mališana.