Stiže opasno olujno nevrijeme, kiša, tuča i pijavice

0

Čitava Hrvatska u ponedjeljak je pod meteoalarmom te su moguće vremenske prilike opasne za ljude i imovinu.

Nakon ekstremno visokih temperatura proteklih dana, jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će u ponedjeljak ujutro i prijepodne najprije sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu i na zapadne krajeve unutrašnjosti, a najkasnije, tek kasno poslijepodne, doći će do Slavonije, javlja DHMZ.

Duž obale moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme uz povremene jake udare vjetra. Temperature će pasti tek neznatno, te će se kretati oko 30 stupnjeva, dok u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije i danas idu i do 36.

Posebno oprezan treba biti u riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji, gdje su mogući jači naleti vjetra i jače grmljavinsko nevrijeme uz mogućnost tuče, dok je u dubrovačkoj regiji i dalje upozorenje na toplinski val i temperature više od 35 stupnjeva.

Iz DHMZ-a upozoravaju da budete spremni zbog mogućnosti utjecaja vremena na zdravlje zbog vrućine i visokih temperatura, posebno kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte savjete nadležnih službi i postupajte prema njima.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, upozorilo je ravnateljstvo Civilne zaštite. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

Izvor: dnevnik hr