Stižu nam sunčaniji dani uz dvije nestabilnije iznimke

0

I u ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo onih pravih proljetnih, lokalnih nestabilnosti, koje su se pojavile u obliku pljuskova i grmljavine. Više o vremenu idućih dana doznajte u prognozi meteorologa Nikole Vikića-Topića.

Vrijeme će u utorak ujutro posvuda biti sunčano, na obali i pretežno vedro. Većinom će puhati slab sjeveroistočni vjetar, a na moru burin. Već će od ranog jutra biti toplo, još malo toplije nego u ponedjeljak. Na kopnu će se temperature kretati od devet do 12, a na obali od 15 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj biti sunčano i vrlo toplo, uz malo više oblaka nego ujutro, pa će biti pljuskova i grmljavine, no samo lokalnih i kratkotrajnih. Nešto veća vjerojatnost za njih je u istočnijim predjelima središnje Hrvatske. Vjetar će biti slab sjeveroistočnjak, a temperatura će iznositi oko 25 stupnjeva.

Slavoniji će vrijeme tijekom dana biti umjereno oblačno. Ondje je veća vjerojatnost za povremene pljuskove i grmljavinu, osobito rano poslijepodne. Puhat će slab sjeveroistočnjak, a temperatura će rasti do 26 Celzijevih stupnjeva.

Istri i na Kvarneru vrijeme će biti sunčano i toplo, uz malo oblaka i slab vjetar, danju maestral, navečer bura. Najviša temperatura iznosit će 24-25 stupnjeva. U gorju će pak poslijepodne biti sve oblačnije, uz sve veću mogućnost za pljuskove i grmljavinu. Prema večeri vjerojatnost za njih će jenjavati. Temperatura će se u gorju popeti do 21 stupnja.

Sunčano će vrijeme biti i u Dalmaciji, uz malu, u unutrašnjosti umjerenu naoblaku. Zato u zaleđu kasno poslijepodne može i zagrmjeti uz kakav kratak pljusak. Puhat će slab do umjeren maestral i bit će vrlo toplo uz temperaturu do 24-25 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu će biti sunčano te vrlo toplo, pa i vruće. Najtoplije će biti u četvrtak, kad ćemo se približiti, a ponegdje i dosegnuti 30 stupnjeva. U petak će vrijeme biti nešto nestabilnije pa su tad mogući pljuskovi i grmljavina, osobito na zapadu.

Na Jadranu će vrijeme tijekom narednih dana sunčano, pa i pretežno vedro. Puhat će slab do umjeren maestral. Temperatura će ujutro iznositi oko 16, poslijepodne oko 26 stupnjeva.

Dakle, ovaj će nam tjedan biti sunčan, pomalo ljetni, s temperaturom od 25 do 30 stupnjeva. Najnestabilniji dani, kad je i najveća mogućnost za pljuskove na kopnu, su utorak i u petak. Međutim, ti pljuskovi bit će samo lokalni i brzo prolazni pa će većinu dana prevladavati sunce.

Izvor: dnevnik hr