Što omogućuje nova podjela Hrvatske na četiri regije?

0
227

Umjesto Jadranske Hrvatske i Kontinentalne Hrvatske, nove četiri regije su Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska.

Europska komisija odobrila je danas novu statističku podjelu Hrvatske na četiri umjesto na dosadašnje dvije regije. Umjesto Jadranske Hrvatske i Kontinentalne Hrvatske, od 1. siječnja 2022. statističke EU regije koje su prihvatljive za nove regionalne potpore za ulaganja iz EU fondova u našoj zemlji bit će Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska.

Zahvaljujući novoj podjeli i novim europskim Smjernicama za regionalne potpore, u svim dijelovima Hrvatske povećat će se tzv. maksimalni intenzitet potpore, odnosno onaj iznos poticaja koji se može dodijeliti po korisniku, a koji je izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

Do stupanja na snagu nove podjele, 1. siječnja 2022., maksimalni intenzitet potpora za poduzeća je 25 posto. Od 1. siječnja maksimalni intenzitet potpora porast će na 50 posto u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj, na 40 posto u Jadranskoj Hrvatskoj i na 35 posto u Gradu Zagrebu.

Najviše raste u dvije nove statističke regije u kojima je BDP ispod 50 posto prosječnog BDP-a u Europskoj uniji. U Panonskoj Hrvatskoj je, naime, BDP na 41,58 posto, a u Sjevernoj Hrvatskoj na 48,43 posto prosjeka EU. U Jadranskoj Hrvatskoj BDP je na 60,33 posto prosječnog europskog, a novi maksimalni iznos potpora ondje može biti 40 posto ukupnih prihvatljivih troškova, što je opet 15 postotnih poena više nego sada.

To nema veze s novom podjelom Hrvatske na regije, jer Jadranska Hrvatska ostaje ista, nego ima veze s revidiranim Smjernicama za regionalne potpore koje su usvojene na razini EU. Ličko-senjska županija je, primjerice, dio Jadranske Hrvatske, ali projekti u njoj mogu imati veći maksimalni intenzitet potpora jer se ta županija smatra rijetko naseljenim područjem, s manje od 12,5 stanovnika po četvornom kilometru.

U Gradu Zagrebu BDP iznosi 109,4 posto prosječnog europskog BDP-a po glavi stanovnika, ali potpore će od 1. siječnja 2022. moći iznositi maksimalno 35 posto troškova nekog projekta

Navedeni postoci maksimalnog intenziteta potpora odnose se na velika poduzeća, a za srednja poduzeća mogu se još povećavati za 10 postotnih poena, dok se za mala poduzeća mogu povećati za 20 postotnih poena u odnosu na velika

Izvor: vecernji hr