Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
21 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Home Slavonija Strava u Slavoniji: Muškarac nagovarao djecu da uđu u njegov automobil, policija...

Strava u Slavoniji: Muškarac nagovarao djecu da uđu u njegov automobil, policija ga uhitila

0

Brzom akcijom policije uhićen je muškarac koji je u jednom mjestu u Osječko-baranjskoj županiji pozivao djecu da uđu u njegov automobil.

Osječko-baranjska policija je izvijestila kako je nekoliko roditelja prijavilo da je njihovu djecu 25. i 27. siječnja na ulici u jednom mjestu na području njihove županije, nepoznati muškarac nagovarao da uđu u njegovo vozilo.

Djeca su poziv odbila i pobjegla, a njih četvero je sve ispričalo roditeljima koji su to prijavili policiji.

I doista, policija je vrlo brzo potvrdila priču djece te su otkrili tko je muškarac koji je pozivao djecu u automobil te su ga uhitili već 28. siječnja.

“Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je utvrđena osnova sumnje da je na štetu četvero djece počinio kazneno djelo „Protupravno oduzimanje slobode“ u pokušaju”, priopćili su iz PU osječko-baranjske, dodajući da je muškarac predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega je podnesena kaznena prijava.

Policija skreće pažnju da je medijsko izvještavanje o kaznenim djelima počinjenim na štetu djece nužno provoditi sukladno zakonskim odredbama o zaštiti privatnosti djece te poštujući postulate novinarskog kodeksa i preporuka Pravobraniteljice za djecu o zaštiti privatnosti djece u medijima, a kako se ne bi doprinijelo daljnjoj viktimizaciji djeteta kao žrtva.

Napominju i da je objavljivanje ili prenošenje bilo kakvih podataka, koji bi mogli dovesti do otkivanja djetetova identiteta te daljnje viktimizacije, nosi sa sobom i kaznenu odgovornost.

“U ovom konkretnom slučaju ključnim se pokazalo povjeravanje djece svojim roditeljima te razvijena svijest djece o tome tko su im osobe od povjerenja, a za svoj postupak od načelnika policijske postaje dobila su Pohvalnicu za hrabrost. Potičemo sve roditelje na razgovor s vlastitom djecom i ohrabrivanje da im se bez straha povjere ukoliko im se dogodi nešto uznemirujuće”, poručuju iz PU osječko-baranjske.