Tarifni model igra veliku ulogu u poskupljenju struje od 1. travnja

0

Svi znaju da će od travnja poskupjeti struja. Iz HEP-a su nam otkrili koliko će više u prosjeku građani morati izdvajati za svoje račune, ali naglasili su da sve ovisi o tarifnom modelu koji koriste.

Poslali smo upit HEP-u koliko će biti uvećani računi za struju građanima nakon poskupljenja koje će stupiti na snagu od 1. travnja.

Podsjetimo, Vlada je donijela paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Ograničen je očekivani porast cijene električne energije od 1. travnja. Mjere se odnose na sve kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe.

Kada je Hrvatska elektroprivreda u pitanju, riječ je o oko dva milijuna kupaca HEP Elektre, koji čine oko 90 posto ukupnog broja kupaca kategorije kućanstvo u Hrvatskoj.

“Kako je i predviđeno paketom mjera, računi za električnu energiju prosječnom će kupcu od 1. travnja porasti za 9,6 posto, odnosno oko 27 kuna mjesečno“, naveli su iz HEP-a.

No, zbog složene strukture ukupnog računa – visina promjene računa neće biti jednaka za sve kupce.

“Promjena iznosa računa ovisit će o tarifnom modelu koji kupac koristi, količini potrošene električne energije te načinu potrošnje, odnosno omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi (za kupce s dvotarifnim mjerenjem)”, objasnili su.