Tijekom vikenda zatečeno 20 alkoholiziranih vozača, rekorder napuhao 2,62 promila

0
Foto: pixabay ilustracija

Fotografija: Ilustracija

Tijekom vikenda, dogodilo se 10 prometnih nesreća, 5 s materijalnom štetom (Ilok-2, Vukovar, Vinkovci, autocesta A3) i 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, o kojima više slijedi:

U subotu, 13. travnja oko 08,00 sati, 34-godišnjak iz Dubrovnika upravljao je osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka, krećući se kolnikom ulice V. S. Karadžića u Karadžićevu, iz smjera Jarmine u smjeru Karadžićeva. Uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila, 34-godišnjak je vozilom sletio u odvodni kanal, a potom vozilom udario u ogradu obiteljske kuće. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen putnik u vozilu, također 34-godišnjak iz Dubrovnika.

Također u subotu, 13. travnja, oko 11,20 sati, 75-godišnja državljanka Austrije, kretala se osobnim vozilom autocestom A3, iz smjera Zagreba u smjeru Lipovca. U jednom trenutku vozilom je prešla u zaustavnu traku, zahvatila travnatu površinu te je nakon udara u zaštitu ogradu i udara u odvodni kanal došlo do rotacije vozila. U prometnoj nesreći 75-godišnjakinja je teže ozlijeđena.

Isto tako, u subotu, 13. travnja, oko 19,00 sati, 34-godišnjakinja iz Vukovara je u Ulici b. J. Jelačića, pri neopreznom skretanju vozilom na kolni ulaz obiteljske kuće,  udarila vozilom u prednji dio osobnog vozila koje je u tom trenutku pretjecalo vozilo koje se kretalo iza vozila 34-godišnjakinje, a kojim je upravljao 22-godišnjak iz Šarengrada. Oba vozila su pri udaru prešla preko rubnjaka i travnate površine, kao i pješačko-biciklističke staze, dok je vozilo 22-godišnjaka udarilo u hidrant te se zaustavilo. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 34-godišnjakinja.

U nedjelju, 14. travnja, oko 14,40 sati, 85-godišnjak iz Vukovara, upravljao je osobnim vozilom u Vukovaru, krećući se iz smjera Ulice Priljevo u smjeru Kolodvorske ulice. Dolaskom do raskrižja, nije se zaustavio sukladno postojećem prometnom znaku „stop“ te je došlo do udara u vozilo kojim je upravljao 33- godišnjak iz Vođinaca. Vozilo 33-godišnjaka se odbija te udara u treće vozilo, kojim je upravljao 39-godišnjak iz Vukovara. Vozilo 39-godišnjak se od siline udara odbija unazad te udara u prometni znak. U prometnoj nesreći pet je osoba lakše ozlijeđeno, 33-godišnji i 39-godišnji vozači vozila kao i troje putnika iz vozila.

Također u nedjelju, 14. travnja oko 19,07 sati, 43-godišnjakinja iz Starih Mikanovaca upravljala je osobnim vozilom krećući se kolnikom ceste Vinkovci-Ivankovo. Pri pretjecanju bicikliste koji se kretao ispred 43-godišnjakinje u istom smjeru, zbog nedovoljno držanog razmaka, došlo je do udara u biciklistu, 67-godišnjaka iz Ivankova, koji je pritom lakše ozlijeđen.

Policijski službenici su zatekli 20 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 2,62 g/kg zabilježena je kod 63-godišnjeg vozača osobnog automobila iz Vukovara, zatečenog u nedjelju 14. travnja, oko 01,00 sati u Vinkovačkoj ulici u Vukovaru.

Šest vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere zabilježile su 36 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.
 
I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivosti (svitanje i sumrak), stanju kolnika (mokar, klizav) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe).