Tko jednom zavoli folklor i tamburu, toj se ljubavi uvijek vraća

0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambure s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, za što je osigurano nešto više od 15 tisuća eura.

„Ovo je zapravo pilot projekt naše Županije jer do sada, koliko je nama poznato, nijedna Županija nije objavila sličan poziv. Detektirali smo da je ljubav prema folkloru, tradiciji i tamburi nešto što se usvaja još u osnovnoškolskoj dobi i da onaj koji jednom zavoli folklor i tamburu, toj se ljubavi uvijek vraća i upravo s ciljem očuvanja tradicijske kulture kod najmlađih uzrasta, kroz poticanje folklornog i glazbenog kulturno-umjetničkog amaterizma, objavili smo ovaj javni poziv“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović istaknuvši kako su svjesni činjenice da nažalost mnogi KUD-ovi u našoj županiji, uz najbolju volju, želju i htijenje, nisu u mogućnosti sami financirati važne programe.

Kulturno-umjetnička društva, Gradovi i Općine potporu su mogli ostvariti posebno za školu folklora te školu tambure, odnosno maksimalno 1.300 eura ako su prijavili oba programa. Ukupno je 28 programa ostvarilo pravo na sufinanciranje, od čega 15 za školu folklora te 13 za školu tambure. Jedan od njih je i onaj KUD-a „Mladost“ iz Vođinaca.

„Ova će nam potpora puno značiti jer smo mi već pokrenuli školu sviranja. Djeca već određeno razdoblje rade, uče i tako da će sad uz pomoć ove potpore moći nastaviti. Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastaviti s projektima jer nedostaje malih tamburaša koji još nisu, kako se kaže, osjetili novac u tamburi i otišli svojim putem“, rekla je predsjednica KUD-a Ana Rupa dodavši kako trenutno broje oko 50 članova, većinom djece do 18 godina, a za sada ih devet pohađa školu tambure.

Potporu za oba programa dobio je Kulturni centar „Klasje“ iz Privlake, a koristit će ih za poticaj učiteljima. „Kao i kolege iz Vođinaca, i mi već imamo tamburašku školu i ova potpora će nam biti korisna i stimulirajuća za daljnji rad. Obično krene puno djece, otprilike 15,  međutim od njih ostane 6 ili 7, ali i to je dovoljno za jedan tamburaški sastav koji prati folklor. U prošlu se nedjelju predstavilo 32 djece na Dječjem mimohodu Vinkovačkih jeseni i ova je potpora za njih i njihovu obuku. Teško je danas odvojiti po dva sata dva puta tjedno za rad s djecom i ovo će biti jako dobra stimulacija za učitelje“, o svojim programima izvijestila je predsjednica KC-a „Klasje“ Jela Janjić.

Ruralni krajevi oduvijek su bili područja na kojima su odrastali veliki talenti, kako u sportu, tako i u umjetnosti i kulturi. „Cilj je ove pomoći motivirati i pokrenuti rad s najmlađima na visokokvalitetan način kako bi u budućnosti imali puno više mladih koji se bave tamburom i folklorom te čuvaju svoje običaje i sjećanje na zavičaj kakav je nekad bio. Želimo detektirati koja su područja u koja se uistinu isplati uložiti sredstva. Kroz održavanje ovakvih programa, odnosno na njihovom kraju, vidjet ćemo ostvarene rezultate i spremni smo puno više sredstava usmjeriti upravo u uspješne programe i projekte“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić zaključivši kako je visina potpora ovisila o broju polaznika i kvaliteti programa, odnosno nastave koju će polaznici pohađati i znanja koja će usvojiti na radionicama.