Tri nagrade “Suncokret ruralnog turizma” stigle u našu županiju

0

Foto: Klaudio Pozniak

Tri nagrade “Suncokret ruralnog turizma” stigle u našu županiju.

U Cavtatu je održan 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu koji je ove godine imao slogan: “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom”.

Konges je okupio oko 400 sudionika kojima je to bila prilika za predstavljanje znanstvenih radova, razmjenu iskustava i predstavljanje brojnih primjera dobre prakse, brojne radionice, okrugle stolove i panele.

Potom su dodijeljene i nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.


Ovo je događanje postalo tradicionalno, a iz godine u godinu se otkriva sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuvaju izvornost, a što je najvažnije stvaraju se novi proizvodi ruralnog turizma.

Prijavljeno je 138 projekata i ocjenjivačkoj komisiji je bilo jako teško odabrati one najbolje iz cijele Hrvatske. Medju nima bilo je i sedam kandidata iz Vukovarsko-srijemske županije.

Svi oni natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada, zlatnih, srebrnih i brončanih povelja te posebnih priznanja, ali i tri šampionske titule – Veliki Zlatni suncokreti.

Jedna od šampionskih titula dodijeljena je restoranu Domestic House Lola iz Vukovara– a nagradu je preuzeo vlasnik Krešimir Grubišić.

Srebrnu povelju u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ dobio je „Komunalno društvo ROKOVCI – ANDRIJAŠEVCI”, za vožnju turističkom brodicom po rijeci Bosut, a nagradu je preuzeo načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.


Brončanu povelju u kategoriji vinskog turizma osvojio je OPG „Izvori života“ iz Iloka, za kušaonicu pjenušaca, vina i čokoladnih pralina.

Uz spomenute dobitnike, našu županiju predstavljali su još OPG Ana Delić iz Županje, OPG Mijo Pranjić iz Drenovaca, OPG Citrus (izletište Opatovac) iz Opatovca i Bioekološko-edukacijski centar Virovi iz Otoka.

Konferenciji kao i dodjeli nagrada nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković.

Izvor:Izvor:
FB stranica Klub članova selo