Tužna 30. obljetnica pada vukovarske četvrti Lužac

0
139

Danas je u vukovarskoj četvrti Lužac, obilježena je 30. obljetnica stradanja, kada su 2. 11. 1991. godine, tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe zauzele to naselje. Bio je to i početak sloma obrane Vukovara, jer je neprijatelj presjekao grad na dva dijela i prekinuo svaku komunikaciju između branitelja Borova naselja i onih iz samog grada Vukovara.

Borba je započela zračnim i artiljerijskim napadima poslije čega su uslijedili i pješački napadi vojske potpomognute paravojnim postrojbama.

Poslije pada obrane počinjena su brojna ubojstva za koja nitko nije odgovarao, te je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i recitalom učenica OŠ Dragutin Tadijanović u Vukovaru,  odana počast za 69 ubijenih i nestalih tijekom obrane i okupacije naselja.

Vijenac Vukovarsko-srijemske županije je položio i svijeću zapalio župan Damir Dekanić, zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem i zamjenikom župana Franjom Oreškovićem.


Današnjoj obljetnici prisustvovali su i posljednji zapovjednik 204.vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb zajedno sa članovima obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja Vukovara,  zatim predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, sa izaslanstvom.


  • Kad je ovo naselje palo onda su spojili Borovo Naselje i Vukovar, ali dok smo se mi držali, nisu mogli to spojiti. To im je bio cilj i kad su to spojili, onda su imali sve otvoreno – prisjeća se zadnji zapovjednik obrane Lušca Ilija Martić.

Prema izjavama svjedoka tada je ubijena i hrvatska braniteljica u petom mjesecu trudnoće.