Nedjelja, 29 svibnja, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU GM Vinkovci danas je otvorena izložba "Avari i Slaveni južno od...

U GM Vinkovci danas je otvorena izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”.

Foto: Orion info

U susret sutrašnjoj Noći muzeja, Gradski muzej Vinkovci danas je predstavio izložbu „Avari i Slaveni južno od Drave” i vrlo važne nalaze koji pokazuju život i običaje ovih naroda na našem području od sredine 6. do sredine 9. stoljeća.

Kako naziv kaže, izložbom su predstavljene dvije populacije koje su iza sebe ostavile mnoštvo zanimljivih predmeta, nakita, vojne opreme, keramičkog posuđa, koštanih predmeta, ali i nalaza koji pokazuju bogatstvo pogrebnih običaja, duhovnog života i kulturnog utjecaja. Kako je rekla Anita Rapan Papeša, viši kustos u arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci, izložba je podijeljena u nekoliko segmenata, a jedan od zanimljivijih nalaza je opeka pronađena u Sirmiumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici koja je tri godine bila opsjedana od strane Avara.

Foto:Orion info


Na njoj je urezan natpis kojim jedan od stanovnika zaziva Božju milost i spas za sebe i svoju zemlju. Uz opeku, izdvojila bih i nalaz iz Nuštra koji je prvi put predstavljen javnosti, stoga se svakako isplati doći pogledati izložbu. U planu nam je izdati i veliku monografiju koja će obuhvatiti sve nalaze”, pojasnila je Rapan Papeša dodavši kako je izložba plod suradnje vinkovačkog Gradskog muzeja i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a veliku ulogu odigralo je i 13 drugih arheoloških ustanova iz svih dijelova Hrvatske koje su ustupile dio građe.

Foto:Orion info


Izložba je posebna jer je to razdoblje inače slabo predstavljeno, ali i jer su nalazi relativno skromni. Nakon Zagreba, Pule i Koprivnice stigla je i u naš grad, a značaj je još veći ako kažemo kako Gradski muzej Vinkovci čuva najveću zbirku nalaza u Hrvatskoj iz avaro-slavenskog razdoblja s preko 600 grobova. Dio je već u stalnom postavu muzeja, no neki predmeti mogu se vidjeti samo sada, točnije do 13. ožujka. Izložbu prate i kreativne radionice i igraonice.

Razdoblje je to kojim se bavi malo stručnjaka. Zadnji pretpandemijski Kongres u našem gradu bio je prvi skup međunarodnih stručnjaka koji se bave ovim razdobljem u zadnjih 30 godina pa smo ponosni što će rezultat izložbe, uz katalog za posjetitelje, biti i nešto za stručnu javnost – zbornik radova koji će dosta promijeniti naše spoznaje o ovom razdoblju”, rekao je na otvorenju ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić.

Foto:Orion info


Izložbu ove jedinstvene i zanimljive zbirke otvorio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić istaknuvši kako zahvaljujući njoj možemo spoznati život, kulturu i običaje Avara i Slavena s našega područja, a iz Zagreba je na otvorenje stigao i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić koji nije krio oduševljenje još jednom uspješnom suradnjom ova dva grada. „Vinkovce i Zagreb veže štošta, a kada je riječ o arheologiji te su veze izuzetno čvrste. Vinkovčani su još prije stotinjak godina dali našem muzeju dva najznačajnija ravnatelja, Josip Brunšmid i Viktor Hoffiller, koji su se najzlatnijim slovima upisali u povijest hrvatske i europske arheologije”, rekao je.

Foto: Orion info


Uz spomenuti znanstveni skup, projekt uključuje i brojna gostovanja u budućnosti koja povezuju stručnjake arheologe i grade priču zanimljivu javnosti.

Izvor: novosti hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije