U Općini Andrijaševci puštene u trajni pogon fotonaponske elektrane

0

Foto: Općina Andrijaševci

Pušteno u trajni pogon pet fotonaponskih elektrana za proizvodnju solarne energije (sunčani krovovi) u Općini Andrijaševci.

Sunčane elektrane postavljene su i puštene u rad na zgradi Braniteljske zadruge Šparoga, zgradi nogometnog kluba Frankopan, zgradi Općine, zgradi Stare škole i zgradi zajednica športskih udruga.

Ukupni instalirani kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Općini Andrijaševci iznositi će 83 kW. Ukupna procijenjena godišnja proizvodnja postavljenih elektrana u Općini Andrijaševci iz energije sunca iznositi će 92,16 MWh pri čemu će se smanjiti godišnji udio CO2 za 30,56 tona.

Sunčane elektrane financiraju se iz projekta „Sunčani krovovi u Općini Andrijaševci, Stari Jankovci i Općini Privlaka“ . U ovom projektu, Općina Andrijaševci je nositelj projekta, a partneri su Općina Stari Jankovci i Općina Privlaka. Projekt se financira  iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa “Energija i klimatske promjene”. Ukupna vrijednost Projekta  iznosi 286.190,22 EUR, a  prihvatljivi troškovi iznose 243.261,68 EUR

Aktivno uključivanje jedinica lokalne samouprave  i upravljanje resursima na lokalnim područjima ima ključne preduvjete za provedbu tranzicije na čistu energiju, što će značajno doprinijeti lokalnom razvoju, oporavku gospodarstva i podizanju konkurentnosti, ali i doprinijeti energetskoj uštedi te povećanju proizvodnje energije iz OIE u ukupnoj potrošnji na području.