Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaVijestiU Otoku će se graditi Regionalna klaonica i hladnjača, projekt vrijedan više...

U Otoku će se graditi Regionalna klaonica i hladnjača, projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna

U Gradu Otoku uskoro kreće novi projekt čija je vrijednost veća od 40 milijuna kuna. Naime, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, koja je nositelj projekta, gradit će se Regionalna klaonica s rasjekaonicom mesa i hladnjačom.

Izrada projektne dokumentacije pri samom je kraju, a gradnja kreće sljedeće godine. Zahvatom je planirana izgradnja jednog suvremenog manjeg industrijskog objekta u kojem će poslovni subjekt obavljati klaoničku obrada papkara, tehnološko hlađenje, rasijecanje te, nastavno, distribuciju svježeg mesa u svinjskim polovicama, goveđim četvrtima, posebno obrađenim polovicama i komadnim upakiranim komadima.

U nastavku tehnološkog procesa, kao zasebna cjelina, predviđa se izvedba edukacijskog centra s preradom mesa namijenjenog organiziranim vlasnicima OPG-ova registriranim za proizvodnju u županiji. Edukativni će centar omogućiti besprijekornu obradu prve faze proizvodnje autohtonih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, dok bi završnu fazu zrenja pojedinci obavljali u vlastitim pogonima.

U Otoku će se graditi Regionalna klaonica i hladnjača, projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna

Pretpostavka uspješnog modela ovakvog udruživanja temelji se na standardizaciji i povećanom kapacitetu proizvoda te lakšem plasmanu proizvedenih količina. Tehnološkim je rješenjem predviđena kombinirana linija za klanje svinja kapaciteta do 60  svinja na sat/max. 320 komada na dan i goveda kapaciteta cca 10 na sat / max. 650 komada na dan. Klaonička bi linija radila alternativno, u dane kada se obrađuju svinje, ne obrađuju se goveda i obrnuto. Prerada bi mesa trebala iznositi 210 t godišnje, odnosno 840 kg/dan, budući  se proizvodnja mesa planira kroz 250 dana u jednoj godini.

Planirana je građevina projektirana kao samostojeća, razvedenog tlocrtnog oblika, maksimalnih tlocrtnih dimenzija oko 4.200,00 m².

Ovim se projektom nastoji potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Na taj će se način doprinijeti jačanju infrastrukture mesne industrije, što je preduvjet za razvoj gospodarstva. (V.H., Grad Otok)

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.