U PROTEKLE TRI GODINE VINKOVCI SU POSTALI VELIKO GRADILIŠTE

0
Središnji vinkovački park, nakon opsežnih radova vrijednih tri milijuna kuna, dobio je novi izgled

Proteklih godina građani Vinkovaca često su iskazivali svoje nezadovoljstvo kako se u gradu nedovoljno toga gradi i obnavlja te upozoravali na propuste.

U svim dijelovima grada

U zadnjih nekoliko godina, točnije otkako je na mjestu gradonačelnika Ivan Bosančić, to se promijenilo te su Vinkovci postali veliko gradilište. Gradi se u svim dijelovima grada, i to od onih manjih građevinskih zahvata pa sve do velikih kapitalnih projekata. Tako se obnavljaju ceste, nogostupi, uređuju parkirališta, dječja igrališta, otvorena je obilaznica, a provodi se i projekt aglomeracije.

Obnavljaju se parkovi i spomenici, provode projekti energetske obnove, gradi se i zgrada knjižnice kao i nadvožnjak Borinci.

Riječ je o projektima koji vrijede i nekoliko stotina milijuna kuna, a koji će u konačnici Vinkovcima donijeti novu vizuru, a samim građanima dodatnu kvalitetu života. O provedbi niza projekata, kao i onih koji su planu, govorio je pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk.

– Cilj je završiti s uređenjem središta Vinkovaca kako bi se fokus mogao što više staviti na rubne dijelove grada – rekao je Šandrk.

 

Govoreći o projektima, spomenuo je projekt izgradnje nadvožnjaka Borinci koji je i po vrijednosti, oko 80 milijuna kuna, i po značenju za građane svakako jedan od najznačajnijih gradskih projekata. Trenutačno se radi na dovršetku izgradnje prilazne ceste i u iduća dva tjedna, nakon završetka radova na sustavu odvodnje, osnovnim slojem asfalta trebalo bi biti presvučeno i posljednjih 400 metara tog dijela prometnice.

Na samom nadvožnjaku u tijeku su završni radovi na temeljnoj konstrukciji, izgrađeni su armirano-betonski piloti na koje idu naglavne grede, a uskoro bi onda trebala krenuti i izrada samih stupova nadvožnjaka. S njegovom izgradnjom i puštanjem u promet bit će sanirano jedno od prometnih uskih grla u Vinkovcima. U isto vrijeme građanima će biti osiguran siguran i brz dolazak do centra grada.

Šandrk kaže i kako je, što se komunalnih radova tiče, 2019. godina bila iznimno dobro s obzirom na to da ju je obilježilo povoljno vrijeme u smislu izvođenja građevinskih radova koje je omogućilo da se radi sve do samoga kraja godine. Međutim, pojavio se i vrlo izražen nedostatak radne snage tako da definitivno dio programa koji se planiralo odraditi nije realiziran.

– Ipak, puno toga je učinjeno i kroz program i izvan programa i mislim da možemo biti zadovoljni – istaknuo je Šandrk.

Moderna LED rasvjeta

Dodaje kako se uobičajeno radilo na uređenju cesta i staza, a radovi su obuhvatili sedam ulica. Isto tako radovi su nastavljeni i u dijelu javne rasvjete, a još jedan ciklus obuhvatio je novu modernizaciju mreže javne rasvjete zamjenom postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijim LED svjetiljkama u 191 ulici.

– Kada govorimo o većim investicijama, moramo reći i da je središnji vinkovački park, nakon opsežnih radova, vrijednih 3 milijuna kuna, koji su obuhvatili komunalnu infrastrukturu, spomeničke sastavnice i zelenilo, dobio novi izgled. Obnova parka počela je 2018., a do njezina završetka u srpnju 2019. odrađen je velik posao koji je obuhvatio niz različitih segmenata koji su na kraju dali jedinstvenu vizuru središta grada u kojoj sada mogu uživati i Vinkovčani i svi koji dolaze u grad – rekao je Šandrk.

U planu je i niz novih projekata među kojima je i projekt biciklističkih staza i uređenja obale Bosuta. U sklopu toga pokrenuto je projektiranje biciklističkih staza na području Vinkovaca pri čemu je jedan dio, oko 10 kilometara staza, dobio građevinsku dozvolu. Uskoro će biti riješen i drugi dio tako da će se uskoro ishoditi dozvole za izgradnju više od 20 kilometara biciklističkih staza po Vinkovcima. U suradnji s Hrvatskim vodama ide se i u projekt uređenja obale Bosuta u okviru kojega će biti uređena obala od mosta na Sopotu do naselja Trbušanci.

Izvor: vecernji hr