Četvrtak, 29 rujna, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaIzdvojenoU PROTEKLE TRI GODINE VINKOVCI SU POSTALI VELIKO GRADILIŠTE

U PROTEKLE TRI GODINE VINKOVCI SU POSTALI VELIKO GRADILIŠTE

Središnji vinkovački park, nakon opsežnih radova vrijednih tri milijuna kuna, dobio je novi izgled

Proteklih godina građani Vinkovaca često su iskazivali svoje nezadovoljstvo kako se u gradu nedovoljno toga gradi i obnavlja te upozoravali na propuste.

U svim dijelovima grada

U zadnjih nekoliko godina, točnije otkako je na mjestu gradonačelnika Ivan Bosančić, to se promijenilo te su Vinkovci postali veliko gradilište. Gradi se u svim dijelovima grada, i to od onih manjih građevinskih zahvata pa sve do velikih kapitalnih projekata. Tako se obnavljaju ceste, nogostupi, uređuju parkirališta, dječja igrališta, otvorena je obilaznica, a provodi se i projekt aglomeracije.

Obnavljaju se parkovi i spomenici, provode projekti energetske obnove, gradi se i zgrada knjižnice kao i nadvožnjak Borinci.

Riječ je o projektima koji vrijede i nekoliko stotina milijuna kuna, a koji će u konačnici Vinkovcima donijeti novu vizuru, a samim građanima dodatnu kvalitetu života. O provedbi niza projekata, kao i onih koji su planu, govorio je pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk.

– Cilj je završiti s uređenjem središta Vinkovaca kako bi se fokus mogao što više staviti na rubne dijelove grada – rekao je Šandrk.

 

Govoreći o projektima, spomenuo je projekt izgradnje nadvožnjaka Borinci koji je i po vrijednosti, oko 80 milijuna kuna, i po značenju za građane svakako jedan od najznačajnijih gradskih projekata. Trenutačno se radi na dovršetku izgradnje prilazne ceste i u iduća dva tjedna, nakon završetka radova na sustavu odvodnje, osnovnim slojem asfalta trebalo bi biti presvučeno i posljednjih 400 metara tog dijela prometnice.

Na samom nadvožnjaku u tijeku su završni radovi na temeljnoj konstrukciji, izgrađeni su armirano-betonski piloti na koje idu naglavne grede, a uskoro bi onda trebala krenuti i izrada samih stupova nadvožnjaka. S njegovom izgradnjom i puštanjem u promet bit će sanirano jedno od prometnih uskih grla u Vinkovcima. U isto vrijeme građanima će biti osiguran siguran i brz dolazak do centra grada.

Šandrk kaže i kako je, što se komunalnih radova tiče, 2019. godina bila iznimno dobro s obzirom na to da ju je obilježilo povoljno vrijeme u smislu izvođenja građevinskih radova koje je omogućilo da se radi sve do samoga kraja godine. Međutim, pojavio se i vrlo izražen nedostatak radne snage tako da definitivno dio programa koji se planiralo odraditi nije realiziran.

– Ipak, puno toga je učinjeno i kroz program i izvan programa i mislim da možemo biti zadovoljni – istaknuo je Šandrk.

Moderna LED rasvjeta

Dodaje kako se uobičajeno radilo na uređenju cesta i staza, a radovi su obuhvatili sedam ulica. Isto tako radovi su nastavljeni i u dijelu javne rasvjete, a još jedan ciklus obuhvatio je novu modernizaciju mreže javne rasvjete zamjenom postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijim LED svjetiljkama u 191 ulici.

– Kada govorimo o većim investicijama, moramo reći i da je središnji vinkovački park, nakon opsežnih radova, vrijednih 3 milijuna kuna, koji su obuhvatili komunalnu infrastrukturu, spomeničke sastavnice i zelenilo, dobio novi izgled. Obnova parka počela je 2018., a do njezina završetka u srpnju 2019. odrađen je velik posao koji je obuhvatio niz različitih segmenata koji su na kraju dali jedinstvenu vizuru središta grada u kojoj sada mogu uživati i Vinkovčani i svi koji dolaze u grad – rekao je Šandrk.

U planu je i niz novih projekata među kojima je i projekt biciklističkih staza i uređenja obale Bosuta. U sklopu toga pokrenuto je projektiranje biciklističkih staza na području Vinkovaca pri čemu je jedan dio, oko 10 kilometara staza, dobio građevinsku dozvolu. Uskoro će biti riješen i drugi dio tako da će se uskoro ishoditi dozvole za izgradnju više od 20 kilometara biciklističkih staza po Vinkovcima. U suradnji s Hrvatskim vodama ide se i u projekt uređenja obale Bosuta u okviru kojega će biti uređena obala od mosta na Sopotu do naselja Trbušanci.

Izvor: vecernji hr

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije