Četvrtak, 29 rujna, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU RH odobreno 660 milijuna kuna za navodnjavanje, Istok povukao najviše novca

U RH odobreno 660 milijuna kuna za navodnjavanje, Istok povukao najviše novca

Vukovarsko-srijemska županija uspjela je ugovoriti ukupno 206,1 milijun kuna za četiri važna projekta navodnjavanja
VINKOVCI

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, preko tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja odobrena su sredstva za 17 projekata u osam županija. Naime, kako radi smanjenja negativnog učinka suša tako i radi osiguranja stabilnosti te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, dosad su objavljena tri natječaja za investicije u navodnjavanju, kojima je na raspolaganje stavljeno ukupno 852 milijuna kuna. Dosad je odobreno 666 milijuna kuna potpora za 17 projekata sustava navodnjavanja, koji obuhvaćaju površinu od 7000 hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednih proizvođača.

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju kako je u rujnu planirana objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1., koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje. Na posljednjim natječajima u sklopu tipa operacije 4.1.1., za projekte koji uključuju troškove navodnjavanja, odobreno je potpora od gotovo 86 milijuna kuna. U svrhu poboljšanja praksi koje pridonose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, Strateškim planom RH do 2027. definirane su intervencije usmjerene navodnjavanju poljoprivrednih površina, za što je iz europskih fondova osigurano 65,8 milijuna eura. Dosad su objavljena tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja (operacija 4.3.1.), kojima je na raspolaganje stavljeno ukupno 852 milijuna kuna, od kojih su iskorištena 666,3, u osam županija, a najviše je povučeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najistočnija županija povukla je, i to za četiri projekta, ukupno 206,1 milijun kuna. Istarska je za jedan projekt povukla 104,2 milijuna kuna, Virovitičko-podravska županija za tri projekta 92,4 milijuna kuna, ali za najviše površina, Šibensko-kninska za jedan projekt 80,4 milijuna kuna, Zadarska 63,7 milijuna kuna za tri projekta, Osječko-baranjska za tri projekta 48,8 milijuna kuna, Brodsko-posavska 45,3 milijuna za jedan projekt i Dubrovačko-neretvanska 25,4 milijuna kuna.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji financiran je i završen sustav javnog navodnjavanja Blata – Cerna, koji je svečano pušten u rad u lipnju 2020., Cerna (oko 550 hektara), čiji su korisnici OPG-ovi, i sustav navodnjavanja Sopot – Vinkovci, Rokovci (730 ha), gdje su korisnici PIK Vinkovci d.d. i OPG-ovi. Prošle je godine potpisan ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ervenica, ukupne površine 1500 hektara. Gradnja sustava navodnjavanja Lipovac vrijedna je 66,8 milijuna, a Ervenice 57,4 milijuna kuna. Ukupno je tako za navodnjavanje obuhvaćena površina od 3000 hektara. Dva sustava navodnjavanja, Tovarnik i Grabovo, u fazi su pripreme dokumentacije, a financiranje i gradnja očekuju se u novoj financijskoj perspektivi.

Miroslav Flego
Izvor: glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije