U rujnu stižu veće mirovine, dosad najveće usklađivanje mirovine u posljednje 24 godine

0

Nominalni rast plaća u prvom polugodištu ove godine donijet će i dosad najveće usklađivanje mirovine u posljednje 24 godine otkako se primjenjuje sadašnja formula.

Mirovine bi od 1. srpnja trebale porasti za 8,42 posto s time da će prva tako uvećana mirovina biti ona za kolovoz koji se isplaćuje u rujnu, a tada će umirovljenici dobiti i zaostatak za srpanj, piše Novi  list .

Prošle godine u isto vrijeme mirovine su rasle 6,18 posto, ali je tada većina toga rasta donijela inflaciju. Prema formuli za izračun usklađivanja u obzir se uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku.

Bruto plaće su u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prethodno polugodište, drugo lanjsko, rasle 10,7 posto, a inflacija je bila 3,1 posto, što u konačnici znači rast mirovine od 8,42 posto.

Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto. Ne, ako su u srpnju i kolovozu u pojedinim djelatnostima dodatno rasle plaće, to znači da je rasla i prosječna plaća, pa i kad poraste na 483 eura, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći opet će pasti ispod 40 posto.

Prosječna mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora sa sadašnjih 1,643 eura porast će za 138 eura.

Početkom travnja mirovine su rasle za 5,37 posto, a prošli mjesec mirovine su porasle za više od 90 tisuća umirovljenika, među kojima je 63 tisuće branitelja, za dodatnih pet posto, što je posljedica Vladine odluke da se prestane umanjivati ​​za deset posto mirovine određene prema posebnim propisima koje su u vrijeme krize 2009. godine smanjene za deset posto.

Drugi dio te Vladine odluke provest će se početkom sljedeće godine kad bi za tih devedesetak tisuća umirovljenika, što uključuje i saborske zastupnike, mirovine trebale porasti za dodatnih pet posto.