U Semeljcima održano 17. ocjenjivanje kvalitete rakija i likera: Šljivovica “Jedna” najbolja rakija u Hrvatskoj

foto: HGK – Županijska komora Osijek

Sedamnaesto ocjenjivanje kvalitete rakije i likera u Semeljcima koje je HGK – Županijska komora Osijek organizirala s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, još je jednom pokazalo kako je proizvodnja voćnih rakija i likera iz godine u godinu sve kvalitetnija.

Na ocjenjivanje su se prijavili proizvođači jakih alkoholnih pića iz cijele Hrvatske sa 126 uzoraka rakija, likera i ginova, a među njima posebno su se istaknuli predstavnici Slavonije, Istre i Zagreba.

Ove godine prvi puta su na našem ocjenjivanju mogli sudjelovati isključivo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića. Od 72 rakije koje smo imali na ocjenjivanju, 27 je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera, njih 21 je zaslužio zlatno odličje, 17 srebrno i devet brončano. Od sedam ginova četiri su zlatna. Ovo su odlični rezultati, koji kroz 17 godina ocjenjivanja pokazuju velik napredak proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj. Cilj ovog ocjenjivanja je promocija domaćih autohtonih proizvoda i njihovih proizvođača, a Županijska komora Osijek nastoji pomoći prerađivačima voća i destilerijama povezujući ih sa znanstvenom zajednicom, u ovom slučaju Prehrambeno-tehnološkim fakultetom ili Fakultetom agrobiotehničkih znanosti – istaknuo je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u Županijskoj komori Osijek.

Dodao je kako su vidljivi iskoraci u proizvodnji i prilagođavanju tržištu i ukusima kupaca, pa su se na ocijenjivanju našli i vrhunski džinovi, a uz kvalitetu proizvođači su pokazali i zavidan marketinški pristup.

Poseban takav pristup tržištu,unazad nekoliko godina iskazuje osječki šampion u proizvodnji rakija Dinko Romić koji se na ovom natjecanju okitio zlatom.

– Mi smo već ovdje godinama i nikada nismo dobili zlato za šljivovicu. Kad su mi javili da smo napravili najbolju šljivu baš sam se iznenadio i stvarno mi puno znači, jer koliko god mi pričali o nekima, u posljednje vrijeme popularnim rakijama, tipa kajsija i dunja, i dalje su šljivovica i viljamovka, najprepoznatljivije rakije u Slavoniji – rekao je za Radio Osijek Dinko Romić proizvođač rakija “Jedna”.

Ime “Jedna” osvaja kupce, ali i brojne ugostitelje, a Romić smatra kako su ljudi prepoznali kvalitetu. U biznis s rakijama, taj se diplomirani pravnik upustio zbog velikih viškova jabuka i višanja proizvedenih na obiteljskom imanju, a uz dobar marketinški concept, biznis se naprosto “zahuktao”.

-Trebalo je pronaći slogan koji je blizak rakiji, pa smo odabrali to po onoj “de nam jednu!”, a drugo smo htjeli da svaka boca rakije bude prepoznatljiva po sadržaju u njoj, i po životinji koja je bliska priči – rekao je Romić.

Naime, dizajn ambalaže za rakiju Jedna temelji se na ručno rađenim ilustracijama životinja karakterističnih za Slavoniju i Baranju, pa svaka ilustracija predstavlja jednu vrstu rakije. Ambalaža sadrži karakterističnu narodnu priču o nastanku rakije, konceptualnu povezanost sa životinjama te pravilan način konzumiranja. Za takav dizajn osječka kreativna agencija Studio 33 nagrađena je zlatom na NOVUM Design Awardsu 2019. godine.

Sve nabavljamo u Slavoniji od lokalnih OPG-ovaca i baš nam je važno isticati tu mikrolokaciju, zato mi i ova nagrada za najbolju šljivu znači više od nagrada u proteklom razdoblju. Uvijek sam dobivao nagrade za kajsije, za travarice, ovo je baš prvi puta da je šljiva proglašena šampionom – rekao je Romić ponosno istčući tradicionalnu proizodnju. No, kako je rekao, ne bježe ni od novih trendova pa su se upustili i u proizvodnju džina koji je također osvojio zlatnu medalju.

-Naš džin bi mogao biti jedinstven na svjetskom tržištu, jer je baza džina žitni destilat, a za naš je to četverostruki destilat višnje. Malo smo se poigrali i u brendiranju. Ja sam Romić (mali Rom) destilat je od višnje Cigančice pa je džin dobio ime Little Gipsy Gin (Džin maloga Roma) – pojasnio je šaljivo Romić.

Uz Dinka Romića i njegove rakije “Jedna”, ovogodišnji liker šampion je destilerija Bilušić iz Zagreba, dok je Marko Fabić iz Porečke destilerije Semprevivum, šampion džina na ovogodišnjem ocjenjivanju.

Izvor:icv hr tj