Petak, 1 srpnja, 2022
35 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU Slavoniji otvorena nova sušara i silos za skladištenje uljarica

U Slavoniji otvorena nova sušara i silos za skladištenje uljarica

Foto: OBŽ

Kapacitet uljare je 1.200 tona prerade uljarica, a imaju prostora i za uslugu prerađivanja i plasiranja na tržište za ostatak proizvođača iz regije koji se bave uzgojem ekoloških žitarica i uljarica.

Tvrtka BB Oil d.o.o. otvorila je novi pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica u Bijelom Brdu kod Osijek.


Investicija je vrijedna 11,6 milijuna kuna i predstavlja novi iskorak u poslovanju ove tvornice, pokrenute u prosincu 2017. godine kada je otvoren pogon za preradu ulja i proizvodnju brašna, odnosno preradu prvoklasnih uljarica iz ekološkog uzgoja.

Prema riječima Miodraga Borojevića, direktora BB Oil-a, oni proizvode ekološka ulja i organska bezglutenska brašna vrhunske kvalitete te su se uspjeli pozicionirati u premium segment kvalitete. “Da bi mogli zadovoljiti kvalitete svjetskih standarda odlučili smo se na ovaj projekt“, istaknuo je.

Prije nekoliko godina krenuli su s projektom uljare, a kroz razvoj posla shvatili da im je sirovina jedan od ključnih segmenata oko koga se moraju brinuti. “Odlučili smo izgraditi sušaru i silos kako bi imali vlastitu sirovinu u kontroliranim uvjetima i standardne kvalitete za isporuke roba koje planiramo proizvoditi i plasirati na europska i svjetska tržišta”, dodao je.

Kapacitet je 100 tona dnevno sušenja, a skladištenja sa silosima i niskopodnim skladištem je 3.200 tona. Ukupni kapacitet uljare je 1.200 tona prerade uljarica, a imaju prostora i za uslugu prerađivanja i plasiranja na tržište za ostatak proizvođača iz regije koji se bave uzgojem ekoloških žitarica i uljarica.

Otvaraju i vinariju

Što se budućih investicija tiče, na području Erduta kupili su više od 50 hektara vinograda. Projektiranje vinarije je pri kraju, a Borojević kaže da se nada da će s lokacijskim i građevinskim dozvolama biti gotovi do početka ljeta te krenuti s izgradnjom čiji završetak planiraju do sljedeće berbe, znači do rujna 2024. godine kada u njoj očekuju prijem i preradu grožđa. Investicija će biti vrijedna 50 do 60 milijuna kuna.

Ovakvi projekti stvaraju dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji zbog čega su nam neophodni, a sjećam se da su prije nekoliko godina svoju priču započeli u jednoj maloj uljari”, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić na otvorenju rekavši da je to primjer koji i drugi mogu slijediti.


Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je da je ovo ulaganje pokazatelj razvoja proizvodnje, posebno u prehrambenoj industriji koja sve više dobiva na značaju. “Korak je i prema cilju da Hrvatska postane samodostatna u proizvodnji hrane te ostvari značajniju poziciju u izvozu”, poručila je.


Navela je i kako se započelo s izradom planova industrijske tranzicije za razdoblje 2021. – 2027. na području Panonske Hrvatske, tako da se u tom razdoblju očekuju brojne mogućnosti za ostvarivanje ovakvih investicija ne samo u poljoprivredi i prehrambenoj industriji već i u drugim od strateške važnosti na ovom području – prerada drveta, metalurška industrija, informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvoj kontinentalnog turizma.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije