U Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” započeo tečaj granične policije

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Dvadeset i šest polaznika iz šest policijskih uprava idućih će osam tjedana usvajati znanja i vještine potrebne za profesionalno obavljanje poslova granične policije.

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“, 15. studenog 2021. godine otvoren je 113. Tečaj granične policije za specijalističku obuku graničnih policijskih službenika, koji će se po drugi put održati u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj.

Cilj je tečaja osposobiti policijske službenike za nadzor državne granice, odnosno obavljanje poslova granične policije u svim segmentima njezine djelatnosti, u skladu sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u (Common Core Curriculum – CCC) Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex).

Tečaj traje osam tjedana ili 320 sati, a pohađat će ga 26 polaznika iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske policijske uprave.


Svoj prvi zadatak polaznici tečaja su već odradili i prije samog dolaska na tečaj, na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, gdje su osvježili osnovna znanja vezana za zakonski okvir postupanja granične policije. Na sustavu e-obrazovanja polaznicima su dostupni svi materijali za učenje, kvizovi za provjeru znanja te popratni video materijali, a putem ovog sustava bit će proveden i teorijski dio završnog ispita, kao i evaluacija samog tečaja.

Polaznici će biti osposobljeni za rad u svim segmentima nadzora državne granice – graničnoj kontroli, zaštiti državne granice i prekograničnom kriminalitetu. Planom i programom tečaja predviđeno je da polaznici steknu osnovna znanja i vještine u poslovima granične policije, što podrazumijeva i poznavanje prava Europske Unije i Schengenskog prava, međunarodnih propisa koji se odnose na poslove granice, a posebna pozornost posvetiti će se temeljnim pravima u radu granične policije prema ranjivim skupinama zbog okolnosti u kojima granična policija trenutno djeluje i obavlja svoje redovne i izvanredne zadaće. Kroz praktičnu obuku – situacijsku nastavu – obučiti će se za zakonito, svrhovito i sigurno postupanje u praktičnima situacijama, suzbijanje kriminaliteta na državnoj granici, prepoznavanje autentičnih i krivotvorenih dokumenata i primjenu metoda kojima se to utvrđuje i drugim.


 

„Posao granične policije težak je i odgovoran posao, stoga na ovom tečaju nastojte usvojiti što više znanja kako bi svoj posao mogli obavljati profesionalno i nemojte na tome stati. Priroda ovog posla i izmjene propisa zahtijevaju kontinuirano usavršavanje„, rekao je na otvorenju tečaja načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Ivana Herceg, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničku djelatnost na Policijskoj akademiji, ujedno i voditeljica graničnog tečaja, polaznicima je objasnila strukturu i dinamiku održavanja tečaja koji objedinjuje teorijsku i praktičnu nastavu primjenjujući suvremenu strategiju poučavanja.

Dobrodošlicu polaznicima iskazao je i Anđelko Janić, voditelj Smještajno-obučnog centra granične policije te im predstavio njihova prava i obveze tijekom smještaja u centru.

Svim polaznicima tečaja želimo uspješno učenje!