U vinkovačkoj srednjoj školi proveden preventivni program “Budi tolerantan”

0
84

Foto: SSŠ Vinkovci

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko-srijemske pozvala je srednjoškolce da grade svoju vrlinu tolerancije u cilju izgradnje mirnog i sigurnog okruženja za život.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije 16. studenog u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci održan je program „Budi tolerantan“ za 40 učenika, predstavnika svih razrednih odjeljenja škole, s ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja.

Program je simbolično započeo u 5 do 12 uvodnim pozdravom ravnatelja škole.

Potom je prezentiran video “Budi tolerantan” iz istoimene preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“. Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske upoznala je učenike kako je riječ o inicijativi javnog obraćanja influencera mladima kojom ih se poziva na aktivno uključivanje u izgradnji kulture dijaloga, uvažavanja različitosti te stvaranja tolerantnog i mirnog okruženja. U svom izlaganju policijska službenica je istaknula kako tolerancija nije nešto s čim se rađamo – tolerancija se uči, a prvi učitelj tolerancije je obitelj. Međutim, obitelj nije jedini učitelj. Sve strukture društva trebale bi se uključiti u odgoj oko tolerancije, kako se uključuju u ostala područja odgoja. Ono što je prvi preduvjet učenju tolerancije je empatija odnosno sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, situacija ili problema.

Foto: SSŠ Vinkovci


Slijedilo je predavanje školske psihologinje na temu “Što je tolerancija” koja je tom prilikom prezentirala i rezultate istraživanja provedenog u ovoj srednjoj školi s ciljem spoznavanja koliko su učenici tolerantni. U sklopu istraživanja korišten je „Upitnik za samoprocjenu tolerancije“, preuzet iz knjige pod nazivom „O toleranciji“ autorice psihologinje Mirjane Krizmanić, a u samom istraživanju sudjelovala su 343 učenika Srednje strukovne škole Vinkovci.

U nastavku programa slijedila je radionica “S kim putuješ”, a tema je bila putovanje, odnosno odabir s kim učenici bi ili ne bi putovali. Kroz radionicu djelatnice Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka nastojale su mladima pokazati kako, da bi mogli biti tolerantni, moramo preispitati svoje predrasude i stavove, a kroz radionicu su upozorile i na manjak tolerancije na internetu.

Učenici škole aktivno su sudjelovali u obilježavanju svojim kreativnim radovima kojima promiču toleranciju i pokazuju koliko je važno poštivanje različitosti, a učenice zanimanja modni tehničar izradile su i prigodne zaštitne maske za lice.

Foto: SSŠ Vinkovci


Prihvatiti druge i drugačije, glasno se suprotstaviti govoru mržnje i nesnošljivosti, naša je obveza u izgradnji tolerantnog i zdravog društva. Svatko od nas je jedinstvena osoba koja ima pravo biti sretna, poštovana i prihvaćena od drugih.