U Vinkovcima pokaznom vježbom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

0
104

Nakon tri pandemijske godine, u organizaciji Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vinkovaca i Službe civilne zaštite Vukovar, Međunarodni i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske ponovno je obilježen u Vukovarsko – srijemskoj županiji, a ove je godine domaćinstvo pripalo gradu Vinkovcima.

„Ovo je dan i prilika da se predstavimo građanima u najljepšem svijetlu te da ih upoznamo s opremom i tehnikom koju koristimo tijekom intervencija. Sve one zadaće koje su dosad stavljene pred nas – poplave, potresi i migrantske krize, stavke su koje mi pokušavamo riješiti sa sustavom operativnih snaga“, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić dodavši kako su u prošloj godini zaprimili 64 tisuće poziva na intervenciju.

U pješačkoj zoni postavljena je oprema zbora operativnih snaga civilne zaštite s područja županije i Državne intervencijske postrojbe iz Osijeka. Zainteresirani građani, vrtićarci te učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku vidjeti zaštitnu opremu, vozila, robote i dronove, odnosno sve ono što službenici koriste u svakodnevnim aktivnostima.

Osim toga, održana je i pokazna vježba protueksplozijskog odjela Policijske uprave vukovarsko – srijemske – pronalazak i deaktiviranje eksplozivne naprave.

Vježba je započela dolaskom službenih vozila s rotacijom i sirenom na mjesto dojave o pronalasku eksplozivnih sredstava iz kojega je izašao policijski službenik protueksplozijske zaštite. Nakon njega, na teren su izašli i vodič službenog psa, koji je sa psom obučenim za detekciju pregledao prostor. Prilikom pretrage, pas je reagirao i markirao sumnjivi predmet kojeg je službenik protueksplozijske zaštite pripremio za uništenje. Na samome kraju, nakon postavljanja u poziciju „uništavanja“ i udaljavanja službenika od mjesta za uništavanje, izvršeno je dirigirano i kontrolirano paljenje eksplozivnog naboja.

„Današnja vježba je prikaz, mogu reći, snaga svih službi na ovom prostoru koje djeluju i spremni su na sve ugroze. Brzina samog djelovanja u ovakvim situacijama spašava živote i smanjuje štetu. Smatram da smo spremni za sve takve izazove. Sudionici su itekako dobro obučeni, što je danas i pokazano“,, zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši važnost današnje pokazne vježbe.