U Vukovaru 150 građana besplatno pregledalo kožu, na daljnje preglede upućeno 32 ljudi

0

Prvome u nizu besplatnih dermatoloških pregleda koje dm organizira diljem Hrvatske, održanome u subotu 8. lipnja u Vukovaru, pristupilo je 150 građana. Doc. dr. sc. Vera Plužarić i doc. dr. sc. Maja Tolušić Levak, dr.med., metodom dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su, zbog promjena na koži, 32 građana uputile na daljnje pretrage.

Naša koža pamti, odnosno postoji akumulacija negativnih učinaka sunca tijekom cijelog života. Čak 80 posto ukupnog životnog izlaganja suncu događa se do 18. godine života stoga je neophodna edukacija djece, roditelja i svih osoba koje sudjeluju u njihovom odgoju s ciljem usvajanja odgovornog ponašanja pri izlaganju suncu. Za sve dobne skupine ujedno su neophodni redoviti samopregledi i dermatološki pregledi s ciljem rane detekcije koja omogućuje izlječenje“, istaknula je doc. dr. sc. Vera Plužarić.

Liječniku se potrebno obratiti u slučajevima kada dođe do nagle promjene u boji, veličini ili obliku madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.

Za očuvanje zdravlja kože, našeg najvećeg organa, uz redovite preglede nužno je izbjegavati izravno izlaganje suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije. Odgovorno izlaganje suncu podrazumijeva i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože te nošenje lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.

dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda, koju potvrđuju i prošlogodišnji rezultati inicijative „Zaštiti se…i uživaj na suncu“. Naime, prošle godine dermatolozi su pregledali više od 1.500 građana te su na daljnje preglede uputili 205 ljudi, od kojih 80 zbog sumnje na karcinom. Potaknuti tim rezultatima, ove godine organiziramo preglede u 14 gradova te se nadamo kako će i u ostalim gradovima odaziv građana biti odličan kao i u Vukovaru“, izjavila je Marinela Bartulović, predstavnica dm-a.

Pregled u Vukovaru dio je inicijative koju dm provodi od 2011. godine s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite od UV zračenja i redovitih pregleda. Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je više od 14.400 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

Više informacija o inicijativi „Zaštiti se…i uživaj na suncu“ kao i detaljan raspored održavanja besplatnih dermatoloških pregleda možete pronaći na internetskoj stranici www. dm.hr.