U Vukovaru, Iloku i nekoliko općina uskoro će biti omogućen pristup širokopojasnom internetu

0
132

Foto: pixabay ilustracija

Kako je rečeno na konferenciji, Hrvatski telekom je predvodnik digitalizacije Hrvatske te da će kroz ovaj projekt izgradnje optičke infrastrukture na utvrđenih 14.863 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

U Vukovaru je danas održana početna konferencija projekta u okviru kojega će u Vukovar i Ilok te nekoliko okolnih općina (Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja) biti omogućen pristup širokopojasnom internetu. Kako je rečeno na konferenciji, Hrvatski telekom je predvodnik digitalizacije Hrvatske te da će kroz ovaj projekt izgradnje optičke infrastrukture na utvrđenih 14.863 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Pojašnjeno je kako je riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom, do kraja 2023. godine, izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Istaknuto je kako će se s realizacijom ovog projekta unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

-Grad Vukovar prepoznao je važnost i nužnost ovog projekta te nam je zadovoljstvo biti jedan od partnera. Posebno pohvalno je iskorištavanje EU sredstava za ovu važnu namjenu, jer je u modernom svijetu pristup brzom internetu jedna od osnovnih potreba ne samo iz aspekta građana, već i iz aspekta razvoja gospodarstva, poduzetništva i industrije. Vjerujem kako će projekt biti uspješno proveden te kako će on biti na veliku korist i zadovoljstvo svih građana Vukovara. Njegovo provođenje nedvojbeno znači i poboljšanje kvalitete života na našem području – rekao je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac.

Direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma Milan Meden rekao je kako je Hrvatski Telekom najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna te da  kontinuirano rade na povećanju dostupnosti svojih usluga pri čemu povezuju sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija.

-Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga – rekao je Meden.

Riječ je o projektu vrijednome 9,7 milijuna eura od čega će Hrvatski Telekom investirati više od 5,7 milijuna eura dok će preostali iznos od oko 3,9 milijuna eura sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Najavljeno je kako će Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Izvor:Branimir Bradarićvecernji hr