U Vukovaru održana 5. sjednica Koordinacije zamjenika/ca župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina

0
99

Održana je 5. sjednica Koordinacije zamjenika/ca župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru, koja je domaćin današnje Koordinacije

Razgovaralo se o rezultatima popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj 2021. godine i njihovoj implikaciji na ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina te o projektima prekogranične suradnje kao i o domaćinstvu sljedeće Koordinacije.

Nacionalna razina Koordinacije zamjenika/ca župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina okuplja dvanaest članova: deset pripadnika srpske, jednog pripadnika talijanske i jednog pripadnika češke nacionalne manjine.

Sjednici su nazočili župan Damir Dekanić i zamjenik župana Srđan Jeremić te su uputili prigodne riječi dobrodošlice svima nazočnima.

Tom prilikom župan Dekanić je naglasio kako je ovo bila prigoda razgovarati o potrebama i problemima pripadnika nacionalnih manjina u različitim županijama te načinima kako zajednički doći do najboljih rješenja.

-„Cilj je bio raspraviti probleme s kojima se susrećemo, a koji nisu veliki jer su situacija i odnosi sve bolji. Mogu istaknuti kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji suradnja izuzetno dobra i mislim da možemo poslužiti kao primjer kako bi to trebalo funkcionirati svugdje na razini Republike Hrvatske. Sastanak je radnog karaktera, a teme su široke, dakle sve ono što utječe na kvalitetu života svih stanovnika. Popis stanovništva je tema koja nas sve zabrinjava jednako, kako za većinski narod tako i za nacionalne manjine. Popis je proveden sukladno zakonu, nažalost, rezultati nisu željeni. Sve nas je manje i moramo razmišljati što više o donošenju konkretnijih, jačih i boljih demografskih mjera, a koje se već poduzimaju u jedinicama lokalne samouprave, kako bi ovaj prostor ostao naseljen  i na tome moramo učiniti značajne korake. Rezultati popisa stanovništva nisu očekivani, ali očekujem kako će sljedeći popis biti bolji za nas”, istaknuo je župan Dekanić.

„Republiku Hrvatsku, generalno, zahvatila je demografska katastrofa, a Vukovarsko-srijemska županija najviše je pogođena odljevom stanovništva. Kroz deset godina izgubili smo preko 30 tisuća stanovnika što je jedan grad veličine Vinkovaca. Pripadnici srpske nacionalne manjine su još i više pogođeni tim negativnim trendovima. Na razini županije prosjek je negdje 20,28 posto, dok se u općinama u kojima je srpska zajednica u većini pad broj stanovnika kreće od 25 pa do čak 30 posto. Zbog toga smo na razini naše županije pali u ukupnom udjelu sa 15,5 posto na 13,5 posto. Ono što je činjenica je kako su prava nacionalnih manjina u najvećoj mjeri temeljena na našem broju, na našem postotku u ukupnom broju stanovnika i stoga se izvlače prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru, u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave, a također utječe i na pravo kod formiranja Vijeća nacionalnih manjina na razini općina, gradova i županija, te utječe i na neke druge elemente ostvarivanja prava nacionalnih manjina kao što su pravo na službenu uporabu jezika i pisma, pravo na proporcionalnu zastupljenost u javnim i državnim službama i sl. Ovo je bila prilika čuti kakva je situacija i u drugim županijama te da pokušamo zajednički iskoordinirati neke akcije zajedno s Klubom zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Isto tako, danas ćemo razgovarati i o projektima koji se odnose na prekograničnu suradnju, kakvi su oni u drugim županijama te ćemo se dogovoriti o domaćinstvu sljedeće sjednice kao i temama o kojima ćemo razgovarati na toj Koordinaciji”, istaknuo je, između ostaloga, zamjenik župana Jeremić.

Na ovoj sjednici Koordinacije zaključeno je kako će se uputiti poziv Klubu zastupnika svih nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, sa željom održavanja zajedničkog sastanka na kome će se razgovarati na koji način osigurati postojeći stupanj predstavljanja nacionalnih manjina na različitim instancama vlasti.

Također,  dogovoreno je kako će se iduća sjednica Koordinacije održati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u gradu Daruvaru, kada će teme biti obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina te analiza izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, koji će se održati prve nedjelje u  svibnju ove godine. 

Sjednici Koordinacije nazočili su i saborski zastupnici iz redova nacionalnih manjina, Dragana Jeckov i Boris Milošević.