Ugostiteljima pomoć od dvije tisuće kuna po zaposleniku

0
Grad Vinkovci pomoći će gradskim ugostiteljima prebroditi ovo izrazito teško razdoblje s dodatnim potporama, jedna od mjera je jednokratna financijska pomoć vlasnicima od 2.000 kuna po zaposleniku, dok se druga odnosi na ukidanje poreza na potrošnju, potvrdio je to danas gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Znamo koliko su naši ugostitelji imali problema u posljednje vrijeme, koliko su dugo bili zatvoreni. Odlučili smo im stoga pomoći i za tu je svrhu osigurano 800.000 kuna, a sredstva će bit podijeljena na način da će prijavitelji dobiti 2.000 kuna po zaposleniku. Ugostitelji su važan dio poduzetništva u našem gradu i svako radno mjesto koje o njima ovisi također je od neprocjenjive važnosti. Nadamo se zato kako će ova naša mjera bit dovoljna da do kraja prebrode ovu situaciju u kojoj su se našli mimo svoje volje”, poručio je gradonačelnik. Također, napomenuo je i kako ugostitelji i nadalje mogu očekivati da će najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu, što bi im trebalo olakšati poslovanje tijekom ljeta. Otkrio je danas još jednu važnu novost za ovaj sektor, a to je da u Gradu u planu imaju i ukidanje gradskog poreza na potrošnju, s tim prijedlogom idu na Gradsko vijeće, dok bi ta odluka na snagu trebala stupiti s prvim danom sljedeće godine.

Foto: Orion info arhiva


Do sada je stopa poreza na potrošnju u Vinkovcima iznosila 3 posto i grad je iz istog godišnje uprihodovao oko 900.000 kuna.

Inače, obveznik plaćanja poreza na potrošnju je pravna i fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge na području grada, odnosno Porez na potrošnju prihod je gradskog proračuna. Porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića kao i na sva osvježavajuća gazirana bezalkoholna pića te mineralne, aromatizirane i gazirane vode, osim kave i čaja u ugostiteljskim objektima. Osnovica poreza na potrošnju je prodajna cijena pića po kojoj se pića prodaju u ugostiteljskom objektu. Vatroslav Luburić, vlasnik vinkovačkih Excellent Puba i restorana Lu ovakvim je potezima zadovoljan, no prvo će, kaže, proučiti uvijete natječaja kako bi znali tko se sve može prijaviti, a tko ne. “Odluka o ukidanju poreza na potrošnju je za svaku pohvalu. Privatni sektor treba rasteretiti i omogućiti poslodavcima da svojim radnicima mogu pružiti bolje uvjete nego što je to slučaj u javnom sektoru, samo na taj način možemo zaustaviti odlazak ljudi u državne službe i još veći rast već ogromnog državnog aparata, a ovo je jedan korak ka tome cilju. Sada moramo reagirati i na nacionalnoj razini i boriti se za smanjenje stope PDV-a koja bi za ugostitelje trebala bit puno niža, po uzoru na druge turističke zemlje”, objašnjava Luburić. Gradonačelnik je danas uz mjere pomoći ugostiteljima predstavio i najnoviju gradsku mjeru za mlade poduzetnike. Naime, prošli tjedan objavljen je Javni poziv za nove poduzetnike koji ulaze u posao i kojima su sredstva potrebna kako bi pokrili dio troškova koji ih čekaju na početku poduzetničke karijere.

Grad je za nove poduzetnike ove godine osigurao potpore u iznosu od 5.000 kuna, što je dvostruko više nego prijašnjih godina.

Foto: Orion info arhiva


Izvor: novosti hr