Utorak, 7 prosinca, 2021
1.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaUnatoč COVID pandemiji, vinkovački gospodarstvenici ukupno ostvarili rekordne poslovne rezultate!

Unatoč COVID pandemiji, vinkovački gospodarstvenici ukupno ostvarili rekordne poslovne rezultate!

Unatoč COVID pandemiji, vinkovački gospodarstvenici ukupno ostvarili rekordne poslovne rezultate!

Unatoč svim negativnim prognozama i strepnjama, kroz iznimno tešku i neizvjesnu 2020. godinu, vinkovačko gospodarstvo gotovo po svim ključnim pokazateljima ostvarilo je rekordne rezultate , tako govore statistički podaci Financijske agencije nakon dostave svih godišnjih financijskih izvješća gospodarskih subjekata koji su  u sustavu poreza na dobit.


U odnosu na, do sada, rekordnu 2019. godinu, prošle su godine na području Vinkovaca poslovala 703 poduzetnika (693 u 2019. godini) te zapošljavala 8.312 naših sugrađana uz gubitak samo 35 radnih mjesta u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu. Uz sve navedeno, ostvaren je povijesno rekordan trgovinski saldo od 425 milijuna i 570 tisuća kuna što je rast od 15,53%.

– S obzirom na sve okolnosti i neizvjesnost kroz koju smo svi prolazili od građana, do poduzetnika i javne uprave, možemo biti itekako ponosni na otpornost vinkovačkog gospodarstva u protekloj godini. Unatoč tome što smo imali gotovo dva mjeseca potpunog lockdowna i nekoliko mjeseci velikih ograničenja zbog COVID-a, vinkovački gospodarstvenici su uspjeli sačuvati radna mjesta u svojim tvrtkama, ali i ostvariti rekordne poslovne rezultate. Vjerujem kako je određeni doprinos takvim rezultatima izravno dala i gradska uprava gdje smo, u izravnoj komunikaciji s poduzenticima, dali niz mjera i olakšica kojima smo nastojali ublažiti ekonomske posljedice prouzrokovane pandemijom, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.


Osim oslobođenja plaćanja određenih izdataka prema gradu, u prošloj godini gradske su vlasti poticale osnivanje novih tvrtki, ali i ulaganja postojećih tvrtki u razvoj njihovih proizvodnih kapaciteta i ljudskih potencijala. Jedan od ključnih pokazatelja koji je također rastao jest i prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom koja je iznosila 4.730 kuna što je, u prosjeku za 394 kune više nego što su zaposleni kod poduzetnika imali u 2019. godini.

  • Iako plaće u gospodarstvu i dalje zaostaju za nacionalnim prosjekom, možemo biti itekako zadovoljni trendom koji je rastući već 5 godina za redom te je za očekivati kako ćemo se u narednim godinama napokon izdići iznad nacionalnog prosjeka.

Upravo plaće zaposlenika u privatnom sektoru jedan su od prioriteta na kojima vinkovačka gradska uprava intenzivno radi, pa tako već treću godinu za redom našim mikopoduzetnicima dajemo na raspolaganje potpore do 30 tisuća kuna uz uvjet povećanja plaće od minimalno 10% po zaposlenom, prokomentirao je najnovije brojke vinkovačkog gospodarstva pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.