UOČI BADNJAKA POSKUPIO I ŠARAN: Kilogram šarana još uvijek skuplji od svinjetine

0
558

BELI MANASTIR

Nastavlja se val poskupljenja. Ovih je dana, bar u ribarnicama PP-a Orahovice, poskupio šaran. I to baš uoči Badnjaka, dana kada se u Baranji i Slavoniji već tradicionalno kuha riblji paprikaš, kojemu je, jasno, najznačajniji sastojak šaran.

U belomanastirskim ribarnicama njegova je cijena 29,99 kuna po kilogramu, što znači da četveročlana obitelj koja ovu deliciju kuha prema tradicionalnoj recepturi, mora izdvojiti 60-ak kuna. Bez obzira na to što je samo u Baranji petnaestak ribolovnih voda koje se prostiru na približno 4000 hektara površina, od kojih najviše otpada na Dunav i Dravu. Donedavno je cijena šarana bila 26,99 kuna, ali je prije otprilike mjesec dana ta riba poskupjela za kunu po kilogramu. Osim šarana po 29,99 kuna, u ribarnici na Trgu slobode amur je 19 kuna, dvije kune skuplji nego prije mjesec dana. Ista je cijena samo tolstolobika, koji se i nadalje prodaje za 12,50 kuna. Očišćena lignja košta 54,50 kuna. Cijena 450-gramskog odreska svježeg šarana PP-a Orahovice u Lidlu je 19,99 kuna, dok se za 1,6 kilograma očišćenog šarana ‘’u komadu’’ u istoj trgovini treba izdvojiti 31,89 kuna. Ako netko želi jeftinijeg šarana, može potegnuti do ribarnice u Kneževim Vinogradima (u privatnom vlasništvu), gdje za tu riječnu ribu traže 26 kuna. Uz moguću uslugu čišćenja i rezanja, za neznatnu cijenu po kilogramu.

Jučer se tamo mogao kupiti i som, koji stoji 55 kuna za kilogram. Ako je za soma – nije ni mnogo. Posebice stoga što taj riječni kralj još uvijek pliva u tamošnjem ‘’bazenu za ribe’’, i što ga ima različite težine. Kako ističu kupci s kojima smo razgovarali, poskupljenje šarana nikoga neće odvesti na prosjački štap, ali naglašavaju da nije u redu da se poskupljenje događa uoči Badnjaka. Posebice stoga što su proizvođači ribe sve donedavno tvrdili kako je ima dovoljno i kako ne razmišljaju o poskupljenju. No predblagdansko poskupljenje riječne ribe već smo zabilježili nekoliko puta zadnjih godina, tako da ni ovo najnovije nije, nažalost, ništa neobično. I nadalje ostaje pitanje kako je moguće da je cijena kilograma šarana veća od kilograma nekih dijelova svinjskog mesa. To više što se istom količinom spomenutih namirnica ne može jednako najesti.

Stoga je jasno zašto su Hrvati na dnu ljestvice po potrošnji ribe. Prosječni Hrvat, naime, pojede deset, a prosječni Portugalac 55 kilograma ribe godišnje. Od tih ‘’hrvatskih deset’’ većina se odnosi na morsku ribu. Čija je cijena – ne pitaj…

Ivica Getto-glas slavonije hr