Upozorenje: Samo jedan poziv mogao bi isprazniti bankovni račun

0
475

Korisnici Androida počeli su dobivati ​​upozorenje o sumnjivim telefonskim pozivima koji, ako se na njih odgovore, mogu dovesti do praznog bankovnog računa.

Smartfone s operativnim sustavom Android vreba još jedna prevara koja bi, piše Express, ‘žrtve mogla ostaviti bez novca nakon jednog telefonskog poziva’. Malware u pitanju nosi ime BRATA te je do danas otkriven u aplikacijama koje su se, kao što to inače ide, zavukle u Google Play Store bez da ih je Google uspio prepoznati. Posljednju verziju malwarea otkrili su predstavnici sigurnosne tvrtke Cleafy koji kažu da softver može zaobići većinu modernih antivirusa.

Sofver je nedavno otkriven u Italiji nakon što je do danas uglavnom bio detektiran na teritoriju Brazila. Stručnjaci upozoravaju da bi se, ako korisnici ne pripaze, mogli proširiti i na ostatak Europe. Prevaru započinje SMS poruka kojoj korisnikova banka šalje poveznicu na neku stranicu. Tekst primatelja pokušava uvjeriti da preuzmete aplikaciju koja će spriječiti širenje spama te će uskoro kontaktirati predstavnika banke.

Ako učitate poveznicu, korisnici Androida će otići na stranicu napravljenu za krađu korisničkih podataka i odgovoriti na važna sigurna pitanja. Nakon što žrtva posjetite stranicu, nazvat će ih lažni predstavnik banke koji će pokušati nagovoriti da instaliraju malicioznu aplikaciju koja traži hrpu sumnjivih dozvola, nakon instalacije preuzima inficirani uređaj te snima što se događa s ekranom, dobiva pristup slikama kao i slanju te primanju poruke.

Problem s apsolutnim pristupom mogućnost korištenja telefona za autorizaciju provjere u dva stupnja koje puno banaka koristi za osiguranje korisničkih računala.

Kako biti sigurniji?

Da biste se spasili od nemilog napadača BRATA, uvijek pazite na poruke koje dolaze od nepoznatih pošiljatelja i od vas traže da kliknete na poveznicu gdje se od vas traže bankovne informacije, korisnički računi i tako dalje.

Također izbjegavajte poruke koje od vas želite preuzeti aplikacije za koje niste čuli. Sve što nije stopostotno službeno ima šansu da dođe od prevaranta. Ako ni nakon ovih savjeta niste sigurni da je ovo službena poruka ili ne, odite na službenu stranicu vaše banke, kontaktirajte ih i razgovarajte s njihovim agentom, prenosi  tportal .