USPJEŠNO IZRAĐENA PROJEKTNO – TEHNIČKA DOKUMENTACIJA ZA PROJEKT TLC – a U VINKOVCIMA

0

U Vinkovcima je danas održana završna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije Transportno – logističkog centra Vukovarsko-srijemske županije“ vrijednog 3.052.896,00 kuna, odnosno 405.188,93 eura.

Prateći svjetske gospodarske trendove, Vukovarsko-srijemska županija započela je ulaganja u izradu dokumentacije za TLC još 2018. godine izradom studije izvodljivosti, te je ostvarenje cilja koji je zamišljen provedbom ovog projekta pri samom kraju. „Kraj je jedne od etapa, odnosno etape koja čini temelj jer je u sklopu iste zapravo izrađena i pripremljena projektno – tehnička dokumentacija koja nam je osnova za nekakvu daljnju realizaciju i investicije.“ – istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković koja je ujedno i partner na ovome projektu.

Također je nadodala: „Razvojnim sporazumom Slavonije, Baranje i Srijema Vlada Republike Hrvatske je TLC kao županijski strateški projekt uvrstila na listu projekata kojima će biti osigurano financiranje iz višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. ili proračuna Republike Hrvatske.“

Direktor tvrtke Granova d.o.o. koja je izrađivala glavni projekt Tihomir Nikolić, sudjelovao je na današnjoj konferenciji i tom prigodom rekao koliko je zahtjevno bilo izraditi isti: „Nakon idejnog projekta i ishođenja lokacijske dozvole pristupilo se izradi glavnog projekta. Projekt je dosta zahtjevan, isprepliće se puno struka, tu imamo spoj sa željeznicom i cestovnim prometnicama, trebalo je riješiti jedno zahtjevno područje i odvodnju, što oborinsku, što drugo. Dokumentacija je sada u završnoj fazi, do kraja godine bi trebala biti ishođena i dozvola, također se izrađuje i tender dokumentacija koja će biti izrađena u istome roku. U principu neki idući korak je natječaj za izvođenje radova i uskoro ćete imati TLC u Vinkovcima.“

Voditelj Odjela za provedbu programa i projekata RA VSŽ Goran Koprivnjak u ulozi koordinatora na projektu pojasnio je što je radio cijeli tim na ovome projektu: „Posao nije bio lak iz razloga što se radi o velikom području,  površine od 57 hektara, za koje je bilo potrebno riješiti imovinsko – pravne odnose i razne pravne suglasnosti s javnopravnim tijelima. Projektni tim koji je provodio ovaj projekt čini  preko 20 osoba, to nije mali tim, ali uspješno smo odradili posao.  Pri tome prvenstveno mislim i na tehničke stvari u projektu, s obzirom da se u sklopu projektno – tehničke dokumentacije projektiraju i skladišta koja će ići u najam našim mikro i malim poduzetnicima, ali i sva značajna i velika infrastruktura  koja se projektira unutar ove poduzetničke zone.“

Vukovarsko-srijemska županija u partnerstvu s Gradom Vinkovcima razvija logističko – proizvodnu zonu koja predstavlja jedan od najvećih gospodarskih potencijala naše županije s obzirom na njezinu veličinu, lokaciju, prometnu povezanost, usklađenost s prostorno-planskom dokumentacijom i budućom opremljenosti.

„Projekt je jedan od strateških projekata Vukovarsko – srijemske županije i kao takav je iznimno značajan, ne samo za grad i županiju, nego za cijelu istočnu Hrvatsku jer će se njegovom realizacijom doprinijeti razvoju gospodarskih aktivnosti, otvaranju novih radnih mjesta, razvoju lokalne zajednice i zapravo svima nam je želja bivšu stanicu staviti u novu funkciju, da ona dobije jedan novi izgled, odnosno privuče poduzetnike i da ju zapravo smjestimo u najvažniju prednost u ovome projektu, a to je geostrateški položaj.“ – rekla je ispred Grada Vinkovaca ravnateljica vinkovačke razvojne agencije VIA Danijela Slipčević.

Transport robe je u današnje vrijeme postao jako bitan faktor u cijeni svakog proizvoda. Možda u prvu ruku nije toliko primjetno našim građanima, ali cijena transporta i samo vrijeme transporta važna je za uspješno poslovanje. Rastom globalnog gospodarstva pod utjecajem internetske kupovine, ali i međunarodne trgovine robom, počeli su se javljati novi robni tokovi kojima se roba brže kreće od mjesta proizvodnje do krajnjeg kupca. Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji dio tih robnih tokova su logističko – proizvodne zone, u našem slučaju TLC, koji je na iznimno povoljnom položaju zbog blizine pruge, ceste, ali i riječne i zračne luke.

„Moramo znati kako je riječ o velikom prostoru koji je povezan na željezničku prugu. U svijetlu trendova je činjenica kako je prijevoz željeznicom sve jeftiniji i povoljniji. Uskoro ćemo imati i povezanost s lukom Vukovar, radi se na projektu rekonstrukcije pruge prema Okučanima i dalje prema Zagrebu. Dakle, Vukovarsko – srijemska županija i grad Vinkovci ponovno imaju priliku doći u ono srce, čvorište prometnih pravaca. Mislim da projekt ima veliki potencijal i nadamo se kako ćemo ga uspješno završiti u doglednom vremenu. Cijela priča traje dugo, ali svi veliki i tako važno projekti ne mogu drugačije nego dugo trajati kako bi bili kvalitetno napravljeni. Sada nam predstoji pronaći modele i načine, gdje i kako financirati cijeli projekt, jer sredstva koja su potrebna su ogromna, riječ je o gotovo 80 milijuna eura po zadnjim procjenama.“ – rekao je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.