Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaVijestiVakula: 'Previše je ekstrema, a očekuju se i jača nevremena'

Vakula: ‘Previše je ekstrema, a očekuju se i jača nevremena’

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula istaknuo je kako nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena…, ali je za ovu godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na puno mjesta u svijetu.

Riječ je o ljetnom europskom monsunu. Očekuju se grmljavinska nevremena koja mogu biti i jača. Može se reći da to ima veze s globalnim zatopljenjem, jer se u tim klimatskim scenarijima govorilo o povećanju čestine i jačine ekstrema, uključujući poplave, suše i visoke temperature, rekao je Krešo Pandžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda komentirajući obline kiše koje su prouzročile smrtonosne poplave diljem Europe.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula istaknuo je kako nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena…, ali je za ovu godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na puno mjesta u svijetu.

Znalo ih je biti i prije, ali učestalost tih pojava je zabrinjavajuća, rekao je.

Vakula je istaknuo da je problem u tome što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno.

Mi dajemo u sustavu meteoalarma – sustav upozorenja na opasne pojave – narančasto, nekad i crveno upozorenje i unatoč tome opet vidimo automobile koji se kreću, prevrnute kamione… Problem je što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, a pitanje je i da su u Njemačkoj shvatili ozbiljno, bi li išli na evakuaciju tako velikog broja ljudi, istaknuo je.

Dodao je da se nalazimo na vrhuncu toplog dijela života zemaljske kugle kojem je čovjek barem malo, ali i više, pridonio svojim neodgovornim ponašanjem prema prirodi, prenosi HRT.

Izvor:24 sata hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.