Veća primanja za umirovljenike: Od travnja rastu mirovine

0

Foto: pixabay

Stigli su svi podaci za obračun i konačno se zna koliko će iznositi usklađivanje mirovina.

Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) donio HZMO na sjednici Upravnog vijeća. Iznosi 73,13 kuna. To je rast od 2,24 posto.

To je ipak neznatno više od cifre koje smo previdjeli prije mjesec dana. Željko Šemper iz HSU-u za DNEVNIK-hr. predvidio je rast od 2,22 posto.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2022.

Prosječna mirovina od 2648 kuna će tako, pišu Mirovina.hr rasti za 60 kuna. Neki će dobiti samo sedam kuna više, a saborski zastupnici čak 235 kuna veću mirovinu.

Šemper je tad napomenuo da bi se i usklađivanje mirovina trebalo “uskladiti” s vremenom.

“Uvećana mirovina sjest će u travnju. Zbog čega umirovljenici moraju toliko čekati? Ovakve inflacije nije bilo od 2008. U tim situacijama, usklađivanje bi trebalo biti kvartalno. Ovako, od rujna kad je bilo zadnje, do travnja, sama inflacija pojede povećanje mirovina”, upozorio je tada Šemper.

Mirovina se usklađuje dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. U HZMO-u objašnjavaju kako.

Tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene veći od 50%, tada se zbraja 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne brutoplaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena veći je od 50%, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne brutoplaće te stopa povećanja iznosi 2,24%”, govore.

Izvir: dnevnik hr