Četvrtak, 29 rujna, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaVečeras gledajte suze Sv. Lovre, kišu meteora i zaželite si želju

Večeras gledajte suze Sv. Lovre, kišu meteora i zaželite si želju

Suze sv. Lovre su jedan od pljuskova meteora koji tijekom godine zabljesnu na nebu, točnije kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Taj meteorski pljusak zove se i Perzeidi.

Gledanje zvijezda jedna je od najljepših sitnica koje nas uveseljavaju, a to je posebno aktualno u kolovozu. Točnije, najbolje je gledati ih večeras, u noći s 11. na 12. kolovoza. Neki vjeruju da će vam se želja ostvariti te noći, samo je morate zaželjeti dok gledate zvijezde padalice.

Suze sv. Lovre su jedan od pljuskova meteora koji tijekom godine zabljesnu na nebu, točnije kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Taj meteorski pljusak zove se i Perzeidi pa je drugi naziv za ovaj fenomen – Noć Perzeida.

Iz Općine Stari Jankovci obavještavaju mještane kako će ovoga četvrtka u svim mjestima (Stari JankovciNovi JankovciSlakovciOrolikSrijemske Laze) javna rasvjeta biti – isključena!

– Javna rasvjeta večeras neće biti uključena zbog promatranja kiše meteora, astronomske pojave poznate i kao Suze svetog Lovre, jednog od najpoznatijih astronomskih fenomena – otkriva općinski načelnik Dragan Sudarević.

Suze sv. Lovre nazvane su po svecu koji je smaknut zbog svoje velikodušnosti prema sirotinji. Inače, kršćani zovu meteore iz grupe Perzeida Suzama svetog Lovre jer je njihova najbolja vidljivost upravo nedugo nakon blagdana tog sveca, koji se slavi 10. kolovoza. Lovro je bio rimski đakon u vrijeme pape Siksta. Smaknut je 10. kolovoza 282. godine.

To može biti i vrlo romantično pa je ovo idealna prilika da izađete na spoj. Predložite odlazak u prirodu, a samo rijetki će to odbiti. Važno je samo da izađete u mračan prostor – na livadu, u park ili na plažu. Za Suze sv. Lovre ne trebate dalekozor niti teleskop jer se sve prekrasno vidi.

Ponesite sa sobom samo dekicu ili neku udobnu ležaljku i udobno se smjestite dok promatrate nebo. No budite strpljivi jer očima treba pola sata da se priviknu na tamu.

Gledajte na sjeveroistok, prema vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje, prepoznatljive po obliku slova W. Mnogi zbog toga odlaze na selo, a jedna od najpopularnijih destinacija za gledanje zvijezda je Petrova gora. Zagrepčani idu na Sljeme, Splićani u Zvjezdano selo Mosor, a Istrani u Zvjezdarnicu Višnjan.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije