Velika promjena od ponoći u zračnim lukama u Hrvatskoj

0

Foto:pixabay ilustracija

Napokon i hrvatske zračne luke ulaze u schengenski prostor.

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukinut će se 26. ožujka 2023. s obzirom na to da se ta promjena mora podudarati s datumima ljetnog/zimskog rasporeda IATA-e.

U trenutku promjene s jednog na drugi red letenja svi letovi prema državama članicama šengenskog područja postaju letovi unutar tog područja. 

Promjena je to od koje najveća očekivanja imaju u prometnome i turističkom sektoru u kojima su uvjereni u porast poslovanja te određene financijske i vremenske uštede.

”Od ove nedjelje Hrvatska rješava i zaokružuje i svoje članstvo u schengenskom prostoru s obzirom na to da se režim ulaska u Hrvatsku na zračnim lukama dovodi u ravan s onim što od 1. siječnja imamo na svim drugim prometnim pravcima. Tako će se svi letovi u i iz Hrvatske u zemlje Schengenskoga prostora tretirati kao domaći letovi”, istaknuo je premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana na sjednici Vlade.

“Očekujemo da će i Schengen i europodručje, u kontekstu priprema za novu turističku sezonu, biti prava, velika dodana vrijednost”, kazao je premijer.

Osim porasta prometa, zajedničko svim zračnim lukama je, kako su ranije kazale za Hinu, da ne očekuju probleme u primjeni schengenskih pravila u zračnom prometu, te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova piše dnevnik hr.

One su se građevinskim radovima i drugim prilagodbama putničkih terminala i drugih prostora za kretanje putnika pripremale za ulazak u Schengen, od kojega ne očekuju probleme, nego lakši prolaz putnika i porast prometa na razine prije pandemije.